Äripäev • 21. juuli 2016 kell 5:00

Eesti idu kingib 10% ettevõttest teadlastele

Guaana asutajad Edgar Aronov (vasakul) ja Marko Russiver.  Foto: Guaana

Eesti idufirma Guaana jagab tasuta 10 protsenti ettevõttest kuni 100 000 maailma teadlasele, et koos luua ühtne teadusprojektide formaat.

Guaana arendab veebiplatvormi ühendamaks teadlasi üle kogu maailma, et toetada nende omavahelist koostööd tänapäeva tehnoloogiliste vahenditega, teatas ettevõte. “Meie missioon on luua ühtne formaat teaduslike projektide jaoks, mis koondab kogu protsessi algsest ideest ja katse disainist kuni meetodite ja analüüsini, katsetulemused ja laboratooriumipäevikud ning tagasiside ja ettepanekud projekti arendamiseks,” selgitas Guaana asutaja ja tegevjuht Marko Russiver.

“Tulevikus on võimalik teadlastel ja tudengitel vaadata teadusartikli sisse ja uurida, kuidas jõuti järeldusteni. See on meie eesmärk. Selline tehniline lahendus võimendaks arengut igas teadusharus,” lisas Russiver.

Liituda saavad kõik, kes mingil viisil teadusesse panustavad. Selleks tuleb täita lühike taotlus ning ühineda varasemate liitujatega ülikoolidest nagu Stanford, Oxford ja Massachusetts Institute of Technology (MIT) ning juhtivatest teadusorganisatsioonidest nagu Euroopa Tuumauuringute Keskus (CERN), Euroopa Kosmoseagentuur (ESA), USA Riiklik Aeronautika- ja Kosmosevalitsus (NASA) ja Google X. 

“Kinkides kasutajatele osaluse ettevõttes, täname varajasi liitujaid ja samas pakume neile võimalust kaasa rääkida Guaana edasises arengus. Soovime, et meie kasutajatel oleks omanditunne ja et see makorda inspireeriks neid osalema parema tuleviku loomises, mida teadusmaailm on kaua oodanud,” märkis Guaana kaasasutaja Edgar Aronov.

Guaana missioon on muuta teadustöö läbipaistvamaks ning suurendada koostööd erinevate ekspertide vahel.

“Siiamaani on teadlaste huvi ja toetus olnud suur ning on tekkimas ühine arusaam, kuidas teaduslikke protsesse muuta. Möödunud nädalal avasime kampaania praegustele kasutajatele,” lisas Russiver.

Tallinnas Telliskivi loomelinnakus tegutsev Guaana asutati 2014. aastal. 

Hetkel kuum