• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Projekteerija pankrot tuli partneritele pauguna

  Järgmisel suvel kolivad uude majja rahandus-, sotsiaal-, justiits- ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.Foto: Andras Kralla

  Koos pankroti lävel Amholdiga superministeeriumi arhitektuurikonkursi võitnud büroo Karisma Arhitektid juht Risto Parve ütles, et ei tea peaprojekteerijana, mis tööga edasi saab. Objekti tellija Riigi Kinnisvara on positiivsem.

  „See tuli väga järsku. Päevapealt. Enne sujus kõik hästi. Probleemivabalt,“ imestas Karisma Arhitektid juhatuse liige Risto Parve, kellele rääkis Amholdi pankrotti suundumisest viimase projektijuht. „Ta ei osanud seda selgitada.“
  Kuidas superministeeriumi projektiga edasi minnakse, Parve täpselt ei tea, nentides, et juhtuda võib kõike. „Võib-olla jääb ka meist projekteerimine pooleli. Tööd võivad venida. Siin on nii palju osapooli - raske on öelda, kuidas see lahendatakse,“ rääkis Parve. Ta tõdes, et olukord on talle võõras. „Kuna me ei ole varem sellise asjaga kokku puutunud, siis ma tegelikult isegi ei oska ohte nimetada. Vara öelda. Infot on nii vähe ja asi väga värske.“
  Tellija võtab asja rahulikult
  Superministeeriumi ehituse tellija, Riigi Kinnisvara kommunikatsioonijuhi Madis Idnurme sõnul analüüsivad nad olukorda, kus Amholdil on üles jäänud poolikuid projekte.
  Superministeeriumist rääkides oli ta enesekindlam kui peaprojekteerija. "Ehitaja kinnitab, et nad on graafikus. Hoone üks torn on oma maksimaalkõrguse juba saavutanud ja teine saavutab selle oktoobris."
  Arendaja 2Torni juhatuse liige Eiki Rump kinnitas, et ka nemad ei muretse. "Projekteerimine koosneb erinevatest etappidest ja faasidest. Kuna Amholdi tööd on jõudmas just järjekordse vaheetapi lõpuni, siis nende otsus protsessi suuresti ei mõjuta."
  Koostööpartner võttis projekti üle
  Samas alles juuli alguses võitis Amhold arhitektuuribürooga BOA Tallinnas ideekonkursi. Firmad pidanuks hakkama tegema tööd Mustamäe linnaosavalitsuse uue hoone ja kultuurikeskuse püstipanemiseks. Nüüd on olukord peapeal. BOA läheb Mustamäe projektiga edasi, kuid ilma Amholdita. Mustamäe linnaosaga täna sõlmitud lepinguga asus BOA peatöövõtja rolli.
  Nagu ka Risto Parve, kuulis BOA juhatuse liige Margus Soonets Amholdi esitatud pankrotiavaldusest ettevõtte projektijuhilt. „Tuli ja rääkis meile ära. Ütles, et ei tea ise ka, mis seal toimub. Olime üllatunud. Ei tea, mis võis juhtuda,“ meenutas Soonets.
  Amholdi projektijuht, kes on ka ettevõtte nõukogu liige Jaan Aru Äripäevale teemat kommenteerida ei soovinud ning suunas küsimused firmale. Amholdi juht ja omanik Arvu Mägi on seni aga kättesaamatuks jäänud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Gregor Raudvere: kalli elektri kurja juur
Iga ministeerium, kohalik omavalitsus ning eri ametiasutused vaatavad energeetikat vaid oma mätta otsast ja just seda suppi me praegu kõrge elektri hinna näol helbime, kirjutab ettevõtja, OÜ Adepte Group juhatuse liige Gregor Raudvere.
Iga ministeerium, kohalik omavalitsus ning eri ametiasutused vaatavad energeetikat vaid oma mätta otsast ja just seda suppi me praegu kõrge elektri hinna näol helbime, kirjutab ettevõtja, OÜ Adepte Group juhatuse liige Gregor Raudvere.
Toyota ehitab USAsse akutehase
Jaapani autotootja Toyota teatas täna, et ehitab Põhja-Carolinasse 1,29 miljardi dollari eest uue akutehase elektrisõidukite tarbeks, vahendab CNBC.
Jaapani autotootja Toyota teatas täna, et ehitab Põhja-Carolinasse 1,29 miljardi dollari eest uue akutehase elektrisõidukite tarbeks, vahendab CNBC.
Elektri hind tõusis uue rekordini Novembri algusega võrreldes 15kordne tõus
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Tööstur: tootjad peaksid julgemalt hindu tõstma
"Et ettevõtted oleksid tugevad, arendaksid tootmistehnoloogiaid ja saaksid teha rohelisemaid valikuid, on toote hinna tõstmine paratamatu," ütles mööblitootja Bed Factory Sweden juht Indrek Aasna hiljuti konverentsil "Tööstuse äriplaan 2022".
"Et ettevõtted oleksid tugevad, arendaksid tootmistehnoloogiaid ja saaksid teha rohelisemaid valikuid, on toote hinna tõstmine paratamatu," ütles mööblitootja Bed Factory Sweden juht Indrek Aasna hiljuti konverentsil "Tööstuse äriplaan 2022".