Marge Väikenurm • 19. august 2016 kell 13:45

Projekteerija pankrot tuli partneritele pauguna

Järgmisel suvel kolivad uude majja rahandus-, sotsiaal-, justiits- ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.  Foto: Andras Kralla

Koos pankroti lävel Amholdiga superministeeriumi arhitektuurikonkursi võitnud büroo Karisma Arhitektid juht Risto Parve ütles, et ei tea peaprojekteerijana, mis tööga edasi saab. Objekti tellija Riigi Kinnisvara on positiivsem.

„See tuli väga järsku. Päevapealt. Enne sujus kõik hästi. Probleemivabalt,“ imestas Karisma Arhitektid juhatuse liige Risto Parve, kellele rääkis Amholdi pankrotti suundumisest viimase projektijuht. „Ta ei osanud seda selgitada.“

Kuidas superministeeriumi projektiga edasi minnakse, Parve täpselt ei tea, nentides, et juhtuda võib kõike. „Võib-olla jääb ka meist projekteerimine pooleli. Tööd võivad venida. Siin on nii palju osapooli - raske on öelda, kuidas see lahendatakse,“ rääkis Parve. Ta tõdes, et olukord on talle võõras. „Kuna me ei ole varem sellise asjaga kokku puutunud, siis ma tegelikult isegi ei oska ohte nimetada. Vara öelda. Infot on nii vähe ja asi väga värske.“

Tellija võtab asja rahulikult

Superministeeriumi ehituse tellija, Riigi Kinnisvara kommunikatsioonijuhi Madis Idnurme sõnul analüüsivad nad olukorda, kus Amholdil on üles jäänud poolikuid projekte.

Superministeeriumist rääkides oli ta enesekindlam kui peaprojekteerija. "Ehitaja kinnitab, et nad on graafikus. Hoone üks torn on oma maksimaalkõrguse juba saavutanud ja teine saavutab selle oktoobris."

Arendaja 2Torni juhatuse liige Eiki Rump kinnitas, et ka nemad ei muretse. "Projekteerimine koosneb erinevatest etappidest ja faasidest. Kuna Amholdi tööd on jõudmas just järjekordse vaheetapi lõpuni, siis nende otsus protsessi suuresti ei mõjuta."

Koostööpartner võttis projekti üle

Samas alles juuli alguses võitis Amhold arhitektuuribürooga BOA Tallinnas ideekonkursi. Firmad pidanuks hakkama tegema tööd Mustamäe linnaosavalitsuse uue hoone ja kultuurikeskuse püstipanemiseks. Nüüd on olukord peapeal. BOA läheb Mustamäe projektiga edasi, kuid ilma Amholdita. Mustamäe linnaosaga täna sõlmitud lepinguga asus BOA peatöövõtja rolli.

Nagu ka Risto Parve, kuulis BOA juhatuse liige Margus Soonets Amholdi esitatud pankrotiavaldusest ettevõtte projektijuhilt. „Tuli ja rääkis meile ära. Ütles, et ei tea ise ka, mis seal toimub. Olime üllatunud. Ei tea, mis võis juhtuda,“ meenutas Soonets.

Amholdi projektijuht, kes on ka ettevõtte nõukogu liige Jaan Aru Äripäevale teemat kommenteerida ei soovinud ning suunas küsimused firmale. Amholdi juht ja omanik Arvu Mägi on seni aga kättesaamatuks jäänud.

Hetkel kuum