Rivo Sarapik • 3. oktoober 2016 kell 7:16

Helm sai uue ameti plaanitust varem

Marek Helmi sõnul vajab juhtide vahetusi nii juht ise kui ka organisatsioon.  Foto: Raul Mee

Täna enne ametiaja lõppemist lahkumisest teatanud maksuameti juht Marek Helm leidis uue ameti seni plaanitust kiiremini.

"Eks ma hakkan uue ameti poole vaatama aasta-pooleteise pärast ja selgelt mõtlema," kommenteeris Marek Helm tänavu maikuus konkursil Parim Juht. "Mõtlen, tegelikult ma mõtlen küll," vastas ta küsimusele, kui palju ta järgmisele sammule mõtleb.

Maksuameti juhina oli tal intervjuu hetkel ametiaja lõpuni 2,5 aastat. "Kaks ja pool aastat läheb nii kiiresti, et ma ei saa aru ka. Nüüd tuleb suvi ja siis on juba sügis. Eks ma otsin teemat, kus ei jääks üksi kabinetti pabereid kirjutama, vaid oleks ikka inimesi. Seda ma oskan. Meeskondi ma oskan kokku panna, neid häälestada, neid motiveerida," selgitas ta.

Helm rõhutas toona, et juhtide vahetus iga mõne aasta tagant on oluline. "Sellepärast, et anda võimalusi nendele inimestele nende samade eesmärkide seadmiseks. Ja iga uus on huvitav. Inimene tuleb ja tahab midagi saavutada ja seda omal nahal tunda," rääkis ta. "Ma olen (selles ametis – toim) praktiliselt viis aastat olnud ja iseenesest mul ei ole vaja tõestada, kas ma suudan maksu- ja tolliametit juhtida või meeskonda kokku panna. Organisatsioon ja meeskond on saavutanud, ja mul on kaks pool aastat teatud avaliku teenistuse üleminekutele jäänud." 

Parim Juht 2016 from Äripäev on Vimeo.

 

Ta selgitas, et plaanib enne lahkumist oma organisatsiooni ümberkorraldused käima lükata. "Maksu- ja tolliamet peab olemuslikult muutuma, mitte maksukogujaks, vaid ettevõtja toetajaks. Ja kui ta seda hästi teeb, siis laekuvad ka maksud. Aga maksude kogumine ei saa olla eesmärk omaette ja see on tohutu muutus mõtteviisis, õigusruumis, meie tööprotseduuris, uues e-maksuametis, mida me arendame ja see on põnev," selgitas ta. "Sellega ma suudan täna ennast veel motiveerida selles ametis olemisega. Aga edasi... Tegelikult ma olen mõelnud erasektori peale, et ka seal ennast proovile panna."

20 aastat riigiteenistust on tema sõnul olnud kõva kogemus nii rahvusvaheliselt kui ka Eestis. "Seal on väga tugev riigi vaade, aga seal on tohutu tugev erasektori kokkupuude. Ei ole ühelgi teise asutuse direktoril niimoodi kahe valdkonna vahel olla."

Marek Helm konkureeris tänavu kevadel koos Swedbanki juhi Robert Kitti ja LHV Grupi juhi Erkki Raasukesega konkursil Parim Juht finaalis.

Hetkel kuum