Alyona Stadnik • 5. november 2016 kell 13:30

Pelletitootjatel on järgmine aasta keeruline

2017. aasta on pelletitootjatel raske  Foto: Raul Mee

Eelmisel aastal Raplamaal Purilas pelleti tehase avanud Warmeston ennustab rasket aastat, kuid 2018. aastal peaks turg taastuma.

Biomassist küttegraanuleid tootva Warmeston OÜ-l on kaks tehast, lisaks Raplamaale üks ka Võrumaal. Mõlema tehase töötajate keskmine kuupalk oli eelmisel aastal 1560 eurot ja töötajate arv kasvas pea poole võrra.

Ettevõtte juhatuse liikme Tanel Mihkelsoni sõnul on palgatase sektoris ebaausalt kõrge, sest töötajaid on raske leida.

Kuidas ja milline on teie palgapoliitika?

Me maksame oma töötajatele turuhinda, mis on puidutööstuses. Ma ei oska kommenteerida, kuidas meie palk võrreldes teiste  ettevõtetega on. Saame ennast võrrelda ainult teiste pelletitootjatega. Turg on keeruline, lihtne ei ole.

Kuidas palk kujuneb?

Me oleme selles sektoris olnud päris pikalt ja eks palk on ajapikku kujunenud. Palgatase võib-olla on ebaausalt kõrge. Selge on ka see, et meie sektorisse ei ole kedagi koolist võta. See on meie kõige suurem mure. Samas ei ole meil väga spetsiifiliste oskustega inimesi tööl, meil on transporditöölised, tõstukijuhid jne. Nende leidmisega ei ole probleeme olnud. Aga näiteks operaatorid, kes juhivad protsessi, neid me koolitame ise välja. Palgatase on ka sellepärast kõrgem, et meil on vahetustega töö, kõikidele see ei sobi. Noored inimesed ei taha näiteks laupäeval tööle tulla.

Teil on kaks tootmisüksikust, üks Võrumaal ja üks Raplamaal. Kas tänu sellele, et need üksused asuvad Harjumaalt väljaspool, on lihtsam töötajaid leida?

Raplamaal on ikka tunda Tallinna mõju, kuna vahemaa on väike, ainult 40–45 km. Kui rääkida Võrumaal olevast üksusest, siis seal asub meist 5 km kaugusel Toftan. Mõlemad tootmisüksused on mõjutatud teistest ettevõttetest.

Kas ja kui palju konkurendid üksteiselt töötajaid üle ostavad?

Hästi minimaalselt. Kui me võrdleme suuremate konkurentidega, siis on meil maksimum kolm inimest läinud konkurentide juurde. See ei ole olnud seotud inimeste üleostmisega, vaid pigem inimeste elukoha vahetusega. Viimasel ajal olen täheldanud, et isegi Soomest tullakse Eestisse tagasi tööle. See on meie jaoks olnud üllatav.

Warmeston OÜ

Asutatud 2013. aasta augusti lõpus. Omanikud on läbi erinevate firmade Aivar ja Merit Berzin ning Eimar Lodi, Tanel Mihkelson, Olari Uuk ja Peedo Pihlak. Pelletitehas Järveres käivitus 2014. aasta talvel. Puris käivitus tehas 2015. aastal. Ühele Warmestoni omanikfirmale, OÜ-le Purutuli, kuulub ka Pärnu lähistel üks pelletitehas.

Värskes Äripäeva Palga TOPis on Warmeston OÜ 503.kohal. 2015. aastal maksis ettevõtte keskmiselt 1560 eurot kuus. 

Töötajate arv on teil kasvanud nii sel kui ka eelmisel aastal.

See on seotud uue tehase avamisega, muutsime ka ettevõtete struktuuri.

Ütlesite, et teie äris on raske aeg. Kuidas Rapla tehasel on läinud?

Maailmaturul on ületootmine, raske aeg. Me katsume selle olukorraga kohaneda. Suurem osa toodangust läheb eksporti.

Kuidas motiveerite ja hoiate oma töötajaid keerulistel aegadel?

Meil on põhipalk ja boonused. Boonused sõltuvad kvaliteedist ja mahust. Boonuseid makstakse iga kuu.

Eelmise aasta käive oli 10,7 miljonit eurot. Kuidas sellel aastal on läinud?

Üheksa kuu käive on 7,2 miljonit eurot. Sellel aastal jääb käibe suurusjärk samaks. Turg on maas.

Mis võimalused on käivet kasvatada?

Järgmisel aastal tuleb põletusvõimsust juurde Hollandis, Belgias ja Taanis. Praegu on umbes 40 miljonit põletusvõimsust ja kasutatakse 28–32 miljonit aastas. Sõnum on see, et turg taastub 2018. aastal, 2017 on endiselt keeruline.

Seega on tunda kriisimaiku?

Kindlasti, tuleb veel pankrotte, tehaseid on müügis. Sinnamaani on vaja elada.

Hetkel kuum