Äripäev • 16. november 2016 kell 5:56

Jüri Luik: Vene oht on suurem kui külma sõja ajal

Kaitseuuringute keskuse juht Jüri Luik soovitas juba märtsis Eestil valmistuda olukorraks, kus 20. jaanuarist on USA president ettearvamatu ja poliitkogemusteta Donald Trump.  Foto: Andres Haabu

Rahvusvahelise Kaitseuuringute keskuse juhi Jüri Luige hinnangul on Venemaa sõjaline oht paisunud suuremaks kui külma sõja ajal.

Kahe viimase aasta jooksul on Vene lennukid rikkunud Eesti õhupiiri rohkem kui kümnel korral. Lisaks neile kordadele provotseerisid 11. aprillil kaks Venemaa õhujõudude taktikalist pommitajat Läänemerel rahvusvahelistes vetes asuva USA mereväe fregatti. Tundub, et Venemaad ei huvita, kas ärritatakse eestlasi või maailma suurimat sõjajõudu - Ameerika Ühendriike, kirjutas Postimees.

„Eestlased, lätlased, leedukad, poolakad, tšehhid ja teised rääkisid neile aastaid, juba üheksakümnendatel, et vaadake ette, Venemaal ei lähe asjad õiges suunas. Aga Lääs ei tahtnud kuulata,“ ütles The Economisti toimetaja Edward Lucas. „Ja fakt on see, et mõnel teemal on oht isegi suurem kui Külma sõja ajal,“ lisas Jüri Luik. „Vene välispoliitika oluline instrument ei ole mitte vestlus või dialoog, asja arutamine, vaid pigem ikkagi kõikvõimalikud sõjalised meetodid ja jõu näitamine.“

Eesti Kaitsevägi teatas eile, et hakkab toetudes tänavu kehtima hakanud riigikaitseseaduse muudatusele mehi 24-tunnise etteteatamisega õppustele kutsuma.

Loe pikemalt Postimehest.

Hetkel kuum