Äripäev • 26. november 2016 kell 8:57

Venemaa kiusab autotootjaid

Sevastopoli linnakaart: Venemaa tahab nõuda autotootjatelt avada teeninduskeskus igas regioonis, kaasa arvatud Krimm.  Foto: epa

Tulevast aastast tahab Venemaa panna Euroopa ja USA autotootjad valiku ette: kas jääda ilma osalusest Vene autoturul või saada kaela trahvid tegutsemise eest Krimmis, kirjutas Kommersant.

Nagu kirjutab väljaanne, siis kavatseb Venemaa tööstus- ja kaubandusministeerium kohustada autokontserne avama oma teeninduskeskuse Venemaa igas regioonis, ning see puudutab ka läänemaailmas Venemaa osana tunnustamata Krimmi. Pole saladus, et annekteeritud poolsaarel praegu töötavad välismaalased kasutavad sanktsioonide tõttu skeeme, olles end arvele võtnud Krimmi naabruskonna linnades, näiteks Krasnodaris või Novorossiiskis.

Ministeerium selgitas, et ametlikud autoteenindused saavad võimaluse taotleda riigiabi, mille maht on tuleval aastal 60 miljardit rubla ehk umbes 928 miljonit dollarit.

Nende seas, kes selle plaani elluviimise korral oleksid raske valiku ees, on näiteks Renault, Toyota ja Ford. Samas märgib väljaanne, et mingeid otsuseid ei ole ministeeriumis alla kirjutatud ning kogu idee on veel ebaselge.

Krimmi poolsaarel on täna ametlikult esindatud Lada, UAZ, GAZ, Euroopast PSA Peugeot Citroen, VW Group, korealaste Hyundai ja Kia, hiinlaste Lifan, Chery, Geely ning jaapanlaste Nissan. Täielikult puudub Krimmis esindus aga Lexusel ja Jaguar Land Roveril.

Hetkel kuum