Äripäev • 4. jaanuar 2017 kell 11:45

Marine Le Pen: Krimm on Venemaa lahutamatu osa

Marine Le Pen küsis 2014. aastal oma valimiskampaaniateks Venemaa sõpradelt 27 miljonit eurot, kuid sai 9. Prantsuse pangad talle laenata ei taha.  Foto: Scanpix/Reuters

Prantsuse Rahvusrinde juht ja presidendikandidaat Marine Le Pen teatas, et Venemaa Krimmi ülevõtmine 2014. aastal ei olnud ebaseaduslik.

Le Pen ütles, et tal on Krimmi asjus oma arvamus, mis ei lange kokku USA ega Euroopa Liidu omaga. „Ma ei usu absoluutselt, et anneksioon oli ebaseaduslik: oli referendum, Krimmi elanikud tahtsid Venemaaga ühinemist,“ rääkis ta eile intervjuus Prantsuse telekanalile BFMTV ja Radio Monte Carlole. „Ma ei näe põhjust seada seda referendumit kahtluse alla.“

Küsimusele, kas tema hinnangul on Krimm Venemaa lahutamatu osa, vastas Le Pen, et just nii see ongi.

Kolm aastat tagasi 14. märtsil korraldas Venemaa oma sõjaväelise järelevalve all olevas Krimmis rahvaküsitluse, mille tulemusena selgus, et kohalikud soovivad Venemaaga ühinemist. Pärast seda, kui Moskva kuulutas Krimmi Vene Föderatsiooni osaks, viisid USA ja Euroopa Liit Venemaa suhtes sisse sanktsioonid. Peaaegu ükski ÜRO liikmesriik ei ole selle referendumi tulemusi tunnistanud, pidades toimunut Ukraina põhiseaduse rikkumiseks.

Le Pen aga on teist meelt. Mullu novembris, intervjuus BBC-le, nimetas ta Venemaa presidendi Vladimir Putini juhtimisstiili „arukaks protektsionismiks“, lisades, et viimane kaitseb oma riigi huve ja selle ühtsust. Küsimusele Venemaa ohu kohta – nii Krimmi annekteerimine kui tegevus Süürias – vastas Le Pen, et pole mingit põhjust karta.

Le Pen märkis toona ka, et Donald Trumpi võit USA presidendivalimistel tõstis tema võimalusi saada Prantsusmaa presidendiks. Tema sõnul tegi Trump võimalikuks selle, mida varem peeti võimatuks.

Le Peni juhitav paremradikaalne Rahvusrinne, kes seisab immigratsiooni vastu ja on skeptiliselt meelestatud Euroopa Liidu suhtes, kogus detsembris Prantsusmaal kohalikel valimistel 27% häältest.

Prantsusmaa presidendivalimiste esimene voor toimub 23. aprillil.

Hetkel kuum