„Klassikokkutulek“ kogus 1,8 miljonit eurot kassat

Klassikokkutuleku võtted.  Foto: Liis Treimann, Postimees/Scanpix
Äripäev • 31 jaanuar 2017

Mulluse vaadatuima kodumaise filmi „Klassikokkutulek“ puhul saab esimest korda rääkida Eesti filmi kassatulust, mis oli ligi 1,8 miljonit eurot, ütles Eesti Filmi Instituudi juht Edith Sepp.

Rahvakomöödiast kassahiti "Klassikokkutulek" produtsent oli Kristian Taska ning filmi eelarve oli veidi üle 200 000 euro.

Seda, et kinopublikut köidab üha enam kodumaine toodang, peegeldab Eesti 2016. aasta filmilevi, mille esikümnesse jõudis suurte USA filmistuudiote lastefilmide ülekaalule vaatamata ka kaks Eesti filmi: "Klassikokkutulek", mis on kaasaegse Eesti vaadatuim ja seni suurima kassatuluga film Eesti kinolevis, ning "Päevad, mis ajasid segadusse", vahendas Eesti Filmi Instituut (EFI).

Kui Euroopas on kinopileti keskmine hind seitse eurot, siis eelmisel aastal maksis keskmine kinopilet Eestis 5,5 eurot.

Mulluse kinoaasta jooksul külastas Eesti kinosid 3,29 miljonit vaatajat, kes tõid kassatulu 17,77 miljonit eurot ning tõstsid kodumaiste filmide turuosa teist aastat järjest enam kui 10 protsendile.

Soomes oli 2016. aastal Soome filmi turuosa 30 protsenti ning üldine kinokülastuste arv inimese kohta 1,6.Lätis oli kodumaiste filmide turuosa 8,8 protsenti ja kinokülastusi inimese kohta 1,08, Leedus olid need numbrid vastavalt 18,5 protsenti ning 1,29.

Eelmisel nädalal teatas EFI, et andis 80 000 eurot tootmistoetust "Klassikokkutuleku” järjele „Klassikokkutulek 2 – pulmad ja matused“. Rahvakomöödia jätkuloo stsenaristid on Claudia Boderke, Lars Mering ja Martin Algus, režissöör René Vilbre, produtsent Kristian Taska tootjafirmast Taska Film.

Teised kaks EFI-lt tänavu toetust saanud filmiprojekti on "Rain" 292 000 euroga ning "Sandra saab tööd" 240 000 euroga.

Hetkel kuum