Jordaania projekt avab Eestile uksi

Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter (esiplaanil) usub, et edukas tehing avab riigifirmale uksi järgmiste rahvusvaheliste koostöötehingute juurde  Foto: Andras Kralla / Äripäev
Urmo Andressoo • 16. märts 2017 kell 16:14

„Sellise mastaabiga projekti rahastamise lõpuleviimine aitab kindlasti avada tulevikus Eesti jaoks uksi sarnasteks tehnoloogiasiirde projektideks,“ ütles Eesti Energia juht Hando Sutter tänase suurtehingu kohta.

Eesti Energial oli põlevkiviäri ajanud Attarat Power Companys 65% suurune osalus, millest ta täna 55% ära müüs. Ostjateks olid Malaisia ettevõte YTL Power International Berhad ja Hiina ettevõe Yudean Group.

Seega säilitab Eesti Energia hiiglaslikus 2,1 miljardi dollarilises põlevkiviprojektis 10% osaluse. Sutteri sõnul räägib saavutatu enda eest. „2,1 miljardi suuruse rahastuse saamine maailma suurimatelt pankadelt ja teistelt aktsionäridelt kinnitab, et projekt on hästi arendatud ja juhitud. Eesti Energia teenib tehinguga tagasi senised arendusinvesteeringud summas 30,6 miljonit dollarit ning lisaks 19,8 miljonit dollarit (18,4 mln eurot) kasumit aktsiate müügist,“ rääkis Sutter.

„Kui ma egoistilikult ütlen, siis minu laualt kukub nii suur tükk ära, et ma ei teagi mida selle ajaga peale hakata,“ tõdes Sutter kergendatult.

2,1 miljardi dollari eest valmib 2020. aastaks Jordaaniasse 554 MW brutovõimsusega põlevkivielektrijaam ja –karjäär. Tegemist on Jordaania suurima välisinvesteeringuga. Jaam hakkab katma umbkaudu 10-15% Jordaania riigi elektrienergia vajadusest. „Poliitiliselt oli väga-väga suur tahe, et see jaam tuleks,“ illustreeris Sutter. Nimelt sõltub Jordaania praegu 95% ulatuses imporditavast energiast.

Ajaloolise tähtsusega tehing

Ka rahandusminister Sven Sester tõdes, et tegu on väljapaistva saavutusega lausa kogu maailma kontekstis. „Sellise rahastuse tagamine ja projekti viimine etappi, kus saab alustada ehitustegevusega, näitab et Eesti riigil on maailmale pakkuda väärtuslikku oskusteavet ning Eesti Energia suudab niivõrd suuri ja rahvusvahelisi projekte edukalt juhtida. Omaniku esindajana olen Eesti Energia saavutatu üle uhke,“ kommenteeris ta.

 Dr. Ibrahim Saif,, Jordaania energia- ja maavarade minister

Õnnitlen Jordaania valitsuse nimel Attarat Power Companyd selle strateegilise ja unikaalse projekti rahastamise lõpuleviimise puhul. See projekt on osa Jordaania valitsuse kavast võtta kasutusele kohalikke energiaallikaid nagu põlevkivi ja seeläbi mitmekesistada kuningriigi energiaportfelli.

Sutteri sõnul väärib märkimist, et projekti juured ulatuvad juba aastasse 1993, mil president Lennart Meri arutas kohtumisel Jordaania kuningas Husseiniga koostööd põlevkivi vallas. Eesti Energia on Jordaania elektriprojekti arendamisega tegelenud kaheksa aastat. „Sellise mastaabiga projekti rahastamise lõpuleviimine aitab kindlasti avada tulevikus Eesti jaoks uksi sarnasteks tehnoloogiasiirde projektideks,“ sõnas Sutter.

Tema sõnutsi on huvi põlevkivist energia tootmise vastu väga suur. „Eriti riikides, kus muid ressursse napib,“ tõdes Sutter, tuues ühe näitena välja Maroko.

Väljatõmbumine veel horisondi taga

Alates tänasest jaguneb osalus Attarat Power Companys nõnda: 45% kuulub Malaisia ettevõttele YTL Power International Berhad, 45% Hiina ettevõttele Yudean Group, ning 10% Eesti Energiale. „Projekti sisulises arendamises on meie osa tehtud,“ illustreeris väljaastumist Sutter, lisades, et Eesti Energia eesmärk oli algusest peale olla projekti arendaja, eesmärgiga ühel hetkel rongi pealt maha astuda. Tema sõnutsi saab Eesti Energia rolliks tulevikus oskusteabe ja nõuga panustamine. Sutter lisas, et mingil hetkel on Eesti Energial plaanis ka ülejäänud 10% osalusest müüa, kuid ta toonitas, et see kindlasti ei juhtu enne 2020. aastat. Ehk enne seda, kui põlevkivielektrijaam valmib. „Ootame selle ära ja siis vaatame edasi,“ sõnas Eesti Energia juht.

Myanmaris uus projekt

Jordaaniast täiesti eraldiseisva projekti raames käisid Eesti Energia rakendusgeoloog Hardi Aosaar ja maavarade arendusjuht Tarmo All Myanmaris, et uurida sealse põlevkivi kvaliteeti ja varusid.

„Seal on klient, kellel on põlevkivi litsentsiala ning kes tellib meilt tööd sisse,“ selgitas Aosaar, kelle sõnul müüb Eesti Energia seal sisuliselt enda oskusteavet. „Käisime mullu detsembris kohapeal, tegime neile uuringud ja nüüd kirjutame aruandeid – andmaks kliendile ülevaadet, kui palju neil seal põlevkivi on ning mismoodi edasi minna,“ kirjeldas tööprotsessi Aosaar. Seda, kuivõrd on Myanmaris põlevkivitööstusel potentsiaali, on Aosaare sõnul veel vara öelda. Töö sealse põlevkivi kvaliteedi ja rohkuse väljaselgitamisel on veel pooleli, tõdes ta. See, kas ja kuidas koostöö jätkuda võiks, on Aosaare sõnul pärast uuringutulemuste üleandmist kliendi otsustada.

Hetkel kuum