Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Miljonäri tütre kontsajäljed Tallinna ehitustel

    Multimiljonär Pjotr Levini tütar, ehitusettevõtjate päästeingliks nimetatud Natalia, suurendab Tallinnas üha enam oma perekonna jalajälge. Uusima objektina on valmimas ärimaja vanas Lutheri tehases.

    tekst:Vahel mulle projekt meeldib, aga Excelile mitte. Excel on alati olulisem kui minu tahe.

    nimi:Natalia Levina

    Moskva viinatöösturi Pjotr Levini tütar Natalia Levina viskab seljast oma heleda Burberry mantli keset Lutheri masinasaali valmiva ärihoone ehitust, heites selle peaaegu et liimipotti, mille ehitajad on vaipkatet põrandale liimides valveta jätnud. On näha, et ta tunneb end keset ehitussaginat mugavalt ega viibi siin esimest korda. “Kui ma olen seotud, meeldib mulle vaatamas käia. Olen uudishimulik. Mulle siiski meeldib, kui mul on mingi kontroll ja ma tahan aru saada, mille eest ma maksan,” ütleb Levina. Ta käib iga projekti vaatamas rohkem kui korra ning seda kogu ehitusperioodi vältel.
    Tallinna ehitusplatsid on tema kontskingi tunda saanud viimased viis-kuus aastat. Alguse sai kõik sellest, kui kinnisvaraärimees Pjotr Sedin sattus buumi ajal Kohilas vineerivabrikut käivitades raskustesse.

    Natalia Levina on Eestis asutanud firmad Elle Capital ja International Invest Project.

    Elle Capital: ettevõtte juhatuses on Levina isa Pjotr Levin ja Larissa Sedina. Elle ­Capitalile kuulub pool ettevõttest Arealis, teine pool kuulub Toomas Lumanile.

    International Invest Project: ettevõttes on Levina kõrval omanikena väikeste osalustega ka Larissa Sedina, Isamaa endine tipp-poliitik Jaanus Reisner ja Jüri Triletski.

    Grove Invest: Levina on koos isa ja Larissa Sedinaga nõukogu liige Pjotr Sedini firmas Grove Invest.

    Pankrotistunud ettevõtte võlga nõudis sisse SEB, raskustes oli ka Swedbanki laenuga arendatav Lutheri kvartal Tallinnas. Sedin leidis investoriks oma kunagise mäeinsenerist koolivenna, miljonär Pjotr Levini, kes sisuliselt ostis Swedbanki välja. Väljaostu viis ellu Levini tütar Natalia, kes jäigi Eestis isa investeeringutega tegelema.
    Levina päästis pankade käest ka Arco Vara Tivoli kortermajade arendusprojekti. Samuti investeeris ta Toomas Lumani ja Egon Matsi kinnisvaraprojektidesse ning ostis tagasi nende ettevõtte Arealise aktsiad Swedbanki tütrelt. Eesti meedias tituleeriti naine päästeingliks, kes päästis siinse kriisis kinnisvarasektori Rootsi suurpankade käest.
    Madridi ja Tallinna vahet
    Ehkki Levina on valinud kodulinnaks Madridi, käib ta Tallinnas paar korda kolme kuu tagant. “Ma endiselt reisin palju, sest sa ei saa investeerida ja mitte kontrollida,” ütleb naine, kes hakkas Eestis käima viis-kuus aastat tagasi. Alguses peatus ta siin Lutheri kvartali korteris, nüüd on aga Rotermanni kvartalis Urmase naaber, nagu ta ise ütleb. Nii on mugavam, kuna tema kontor asub just Rotermannis.
    Natalia Levinat peetakse siin ehitusärimeeste päästeingliks, sest ta päästis neid Rootsi suurpankade küüsist.Foto: Andras Kralla

    Sündinud 14.01.1976 (41) Moskvas.

    Lõpetas 1998. aastal Moskva Riikliku Ülikooli, kus õppis äriõigust.

    1998. aastal kolis Madridi, kus sai Pontificia de Comillase ülikoolis magistrikraadi rahvusvahelise äri alal.

    Töötas Hispaania ettevõtetes ekspordijuhi ja analüütikuna, keskendudes ­Ida-­Euroopa investeeringutele. Samuti on ülikoolis andnud kursuseid ­Ida-Euroopa ekspordi teemal.

    Natalia selgitab, et kuna ta on advokaat, püüdis ta siin alguses Sedinit aidata, kuid jäi Eestiga seotuks edaspidigi, et siin midagi uut ette võtta. “Sa ei saa lahkuda ainult probleemidega, pead avama ukse või aknad ja mõtlema midagi uut, et ei oleks lihtsalt probleemid. Sellepärast üritame leida uusi asju ja uusi projekte.” Nüüdseks on tal enda sõnul Eestist kindlasti rohkem positiivseid kui negatiivseid mälestusi.
    Talle kuulub pool Toomas Lumani firmast Arealis, millel on Tallinnas büroohoone Liivalaia tänaval, Skype’i, Nordea ja Eesti Raudtee büroo. Viimast lihvi saab ka Lutheri ärimaja, mille taga olevat firmat juhib Levinite esindaja, advokaat Ramon Rask. Kadriorus mere ääres on ootel Tivoli kortermajade ehitus. Seal kuulub Levina ettevõttele praegu kaks krunti.
    Enda sõnul ei ole ta sentimentaalne inimene ja tal ei ole Tallinnas jalutades tunnet, et on siin midagi teinud. “Aga vahel, kui paned asjasse tõesti hinge, oled uhke. Muidugi mäletad ka kõiki probleeme, mis tuli ületada, aga kui taipad, et kõik on valmis, on see rahuldust pakkuv,” ütleb Levina.
    Natalia Levina 2010. aastal Grove Investi nõukogu esimehena Lutheri kortermaja avamisel linti läbi lõikamas. Paremal käel tollane Nordeconi juhatuse liige Raul Ojala.Foto: Raul Mee

    Vaata ka Infopangast:

    Natalia Levina

    Pakkumised alati laual
    Lutheri ärimaja hakkab valmima ja Levina plaanib pärast seda panustada rohkem aega Tivoli kortermajade arendusse. Kui aga veel midagi huvitavat peaks silma hakkama, osaleb ta rõõmuga. “Olen alati avatud. Ma ei ole suurfirma, kellel läheb otsustamiseks 3–5 kuud. Selle poolest on lihtsam,“ ütleb ta.
    Levina sõnul saab ta pidevalt pakkumisi ja tal on alati midagi, mida uurida. Praegu on tal laual 2–3 pakkumist, aga järgmise sammu astumiseks on vaja rohkem otsustamisaega. Lõpliku otsuse, kas projekti investeerida või mitte, teeb Levina jaoks alati Excel. “Sest vahel mulle projekt meeldib, aga Excelile mitte. Excel on alati olulisem kui minu tahe. Äri tehes on normaalne, et teenid kasumit. See on esimene reegel. Ma ei ole mittetulundusühing. Ma töötan, et kasumit teenida.”
    “Ma olen tegelikult väga passiivne investor,” ütleb Levina, kuid ei salga, et on siinsete objektide juures oma sõna sekka öelnud. Ta tahab anda endast parima ja tulla välja ideedega, et panna projekti oma hing ja teadmised. “Muidugi on sellega vahel probleeme, sest see, et mulle meeldib, ei tähenda, et inimestele Tallinnas meeldib,” ütleb ta. Sellepärast peab ta nõu disainerite ja arhitektidega, kes selgitavad, kuidas tema vaatenurk siia kliimasse ja kultuuri sobib.
    Madridis elav Levina tunnistab, et alguses oli Eestis ikka keeruline. “Alati on raske, kui tuled teisest riigist. Keele pärast ja sellepärast, et sul pole palju sidemeid, kontakte, pole sõpru. Sel juhul on see natuke raske, aga samm-sammult see tuleb.”
    Nüüd tunneb ta, et tal on siin kõik olemas peale eesti keele, mille jaoks ta on siiski natuke eratunde võtnud. “Siin oldud viie-kuue aasta jooksul on mul tekkinud ärimeestest sõpru, kellega võime juua tassi teed või kohvi, me isegi ei tööta koos, aga meeldime üksteisele ja meil on sümpaatsed suhted ja see on tore,” räägib ta.
    Seda, et tal oleks siin üks inimene, keda alati usaldada, ta öelda ei saa, aga alati on huvitav küsida kohalike ärimeeste arvamust ja jagada nendega kogemusi. “Vahel on teistsugune vaatenurk huvitav,” ütleb ta. Levina tunneb, et siinsed ärimehed on ta hästi vastu võtnud.

    Paljudel on põhjust olla tänulik

    Arvan, et Natalia on täielikult Eesti ärimaastikul enda koha leidnud.

    Võin öelda, et kui ta aastal 2008 kriisijärgsesse Eestisse sattus, said paljud Eesti ärimehed temalt raske aja üleelamisel tuge. Kaasa arvatud mina. Paljudel on põhjust olla tänulik.

    Äritegevuses on ta äärmiselt konkreetne ja korrektne, arvan, et temalt on palju õppida. Tal on ärinaisena kainet ja külma mõistust. Selle kõrval on ta samas väga heatahtlik ja abivalmis inimene ning tänu sellele on ta saanud tunda ka mõningaid tagasilööke.

    Me vestleme ärilistel teemadel. Arvan, et nii temal kui ka minul on üksteiselt paljugi õppida. Ning kui rääkida Eesti ärikeskkonnast, on minu kogemused pisut suuremad.

    Me oleme veetnud ühiste tuttavatega puhkuseid ja mänginud tennist. Võiksin ennast lugeda tema esimeseks tennisetreeneriks. Natalia on suhtlemisaldis ja abivalmis. Ta on aidanud korraldada ning on ka toetanud mitut Eesti kultuuri- ning spordiüritust. Näiteks rahvusvahelist tenniseturniiri, toetanud talendikaid sportlasi.

    Urmas Sõõrumaa,
    naaber
    Isa hoiab silma peal
    Peale selle arutab Levina investeerimisotsuseid ka oma multimiljonärist isaga, kes elab Moskvas. “Meil on arutelud. Ma arvan, et kui on väga oluline otsus või mul on kahtlused, tahan ma alati kuulda tema arvamust, sest tal on rohkem kogemusi.”
    Levina arvab, et isa usaldab tema otsuseid, sest nad on palju koos töötanud. Tütre projektidest on Levin alati huvitatud ja nii käis ta ka paar nädalat tagasi vaatamas valmivat Lutheri Ärimaja.
    Levina on vanematelt ja vanaisadelt pärinud enda arvates selle, et üritab alati anda endast parima. Ilmselt on vanemate süü ka selles, et temast sai advokaat.
    “Arvan, et nad mõjutasid, sest muudmoodi ei ole võimalik, et 11aastane tüdruk teab, et tahab minna Moskva Riiklikku Ülikooli ja saada advokaadiks. Olen kindel, et idee tuli neilt ja nad valmistasid mind selleks ette,” ütleb Levina.
    Raha hoiuse asemel börsil
    Kuna pankadest praegu hoiustele mingeid intresse ei saa, siis panin osa raha börsile, räägib kinnisvaraettevõtja Natalia Levina.
    Kuidas Eesti kinnisvaraturg praegu paistab? Kas kasv jätkub?
    Ma arvan, et läheb nagu alati. Kui on rohkem pakkumist, lähevad hinnad alla. Kui turg ei kasva enam nii kiiresti, ei ole see kriis, see on normaalne. Turg rahuneb maha ja selleks valmistun ma hea kvaliteedi ja haldusega. Kui klient satub raskustesse ega suuda enam maksta, ei sõltu see minust. Aga kui nad jätkavad rentimist, on määrav alati hind ja kvaliteet. Kui pakud sama hinna eest paremat kvaliteeti, püsib ta sinuga.
    Miks investeerite just kinnisvarasse?
    Minu jaoks ei olnud oluline, kas investeerida kinnisvarasse või mujale, oluline on investeerida rahavooga projektidesse. Seepärast oli see valik kinnisvara, aga kui leidub rahavooga tööstus, siis see on minu jaoks samuti mõeldav.
    Kas te ka ise börsile investeerite?
    Natuke, sest ma ei saa neist asjadest aru ja mul on mõned nõuandjad. Vahel ostan aktsiaid. Aga minu jaoks on need väga väikesed investeeringud, sest ma tõesti ei mõista väärtpaberiturgu.
    Lihtsalt enda lõbuks?
    See ei ole lõbu pärast. See on sellepärast, et pangad ei anna praegu hoiustele intresse ja siis mõtlesin, et panen midagi 3–5 aastaks börsile kasvama.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.