Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Debütant kogub raha ulmeliste plaanide jaoks

    Investoriteliidu asutaja ja Medical Pharmacy Groupi suuromanik Swen UusjärvFoto: Andras Kralla

    Täna investorites küsimusi tekitava aktsiate avaliku esmapakkumise käivitanud Medical Pharmacy Group tahab kaasatava raha panna tootearendusse ja välisturgudele minekusse.

    Ebatavaliselt kaua ehk tänasest oktoobri keskpaigani kestva pakkumisega tahab mullu vaid 60 000 eurot käivet teinud toidulisandite müüja kokku saada 4,1 miljonit eurot. Raha tahab firma panna tootearendusse ja uutele turgudele laienemisesse, ent selle arvel ka laenud tagasi maksta. Investorites tekitab pakkumine küsimusi.
    Plaanidest kõige suurema osa moodustavadki tootearenduse kulud. Arenduseks peaks minema 1,3 miljonit eurot, müügiks ja turunduseks veel 500 000 eurot. Lisaks tahab toidulisandite tootja panna 700 000 eurot tootmisvõimsuse suurendamisesse ning 706 000 eurot laienemisesse Läti, Leedu, Poola ja Soome turule.
    Sellega plaanid aga ei piirdu. Veel 135 000 euro eest tahab firma välja osta kinnistu Tallinnas Kassi tänaval, ülejäänud 634 000 eurot aga kulutada kõikide laenude tagasimaksmiseks.
    Samas möönab firma, et soovitud 4,1 miljonit eurot ei pruugi kokku tulla. Kui kaasatakse vähem, siis saab prioriteediks tootearendus ja edasi lükkuvad laienemine teistele turgudele ning investorite laenude täies mahus ennetähtaegne tagasimaksmine, kinnitas ettevõte.
    Kümneid uusi tooteid
    Praegu toodab firma Meravita kaubamärgi all toidulisandeid, sealhulgas vitamiine ning tervisetooteid. Kaupa turustatakse veebipoe ning telefonimüügi vahendusel. Selle aasta alguses sõlmiti ka toodete jaemüügileping Rimi ketis, seisab prospektis. Välisturgudele minnes tahaks firma kasutada sarnaseid müügikanaleid.
    Välisturgudele sisenemise protsessi on Medical Pharmacy Group juhatuse teatel vaikselt juba käima tõmmanud. Praeguseks on alustatud läbirääkimisi Läti haru loomiseks, sellele peaks kuluma kuni kuu aega. Seejärel on plaan hakata tooteid registreerima ning Lätis lube taotlema.
    Toidulisandite vallas tahab firma tuua turule tooteid, mis arvestavad konkreetse sihtgrupi vajadusi – näiteks toidulisandid taimetoitlastele, kaalujälgijatele, rasedatele ja suitsetajatele. Lisaks on plaan tuua turule kiirtestid toidutalumatuse, allergiate ja muu säärase avastamiseks. Klient saab testi teha kodus ning seejärel soovitab firma talle oma valikust sobivaid tooteid. Tulevikuplaan on pakkuda kiirteste, mis võimaldavad jälgida toote toimimist.
    Aga see pole veel kõik! Mida kaugemale prospekti lugemisega jõuda, seda ambitsioonikamaks ja laiemaks plaanid lähevad. Näiteks tahetakse hakata pakkuma tervisehalduri teenust, ka toitumise kohta nõu andvat tervisekonsultatsiooni ja massaaži.
    Samuti tahab Medical Pharmacy käivitada mobiilirakenduse, mis võimaldab kliendil „jälgida oma interaktiivseid teenuseid“. Veebipõhise tervisehalduri abil saavad kliendid esitada oma tervise kohta küsimusi, millele vastab meditsiiniharidusega inimene.
    Tulevikus tahab firma hakata tootma ka farmaatsiatooteid ehk pärisravimeid. Järgmisel aastal plaanib aga hakata ravimiametilt lube taotlema, et toota ja müüa looduslikke ravimeid. Prospektis toob ettevõte lootusrikkalt välja, et näiteks tahetakse tootma hakata südame- ja veresoonkonna ravimeid, ent ka seederohtusid, immuunsüsteemi mõjutavaid ravimeid ja rohtusid närvisüsteemile.
    Turundus veebis ja liikluses
    Suured plaanid on Medical Pharmacyl ka turunduses. Nad on registreerinud hulga veebikülgi. Näiteks tahab firma aadressil meravitasport.ee hakata näitama spordiüritustel tehtud pilte, kuna ettevõtte teatel on nende kauba kasutajad sportlikumad ja terviseteadlikumad.
    Saidile meravitastar.ee aga koonduvad Meravita-teemalised kodu- ja välismaiste staaridega tehtud fotod ja videod. Meravita on kaubamärgiga seonduvaid domeene registreerinud kogu Euroopas, kokku mitukümmend. Lisaks on lukku pannud saidid tervisetalgud.ee ja tervisekonverents.ee.
    Medical Pharmacy toob prospektis välja, et turunduses kasutatakse ka tuntud reklaaminägusid, näiteks Meravita patroon Katrin Karisma. Ettevõte e-poes saab aga kuvada tervisega seotud andmeid ja võimalusi, kuidas tervist toidulisanditega tugevdada. Veebikeskkonnas on ka õppematerjalid ning sinna jõudmiseks panustab firma muu hulgas sisuturundusele.
    Siht käive mitmekordistada
    Firma plaanid on üpris suured ning eesmärk hoogsalt kasvada. Aastal 2015 oli käive pisut üle 23 000 euro, mullu 63 000 euro kandis. Selle aasta lõpuks tahab Medical Pharmacy Group teenida müügitulu 395 000 eurot.
    Puhaskahjumit sai Medical Pharmacy mullu 525 200 eurot, kirjutades selle tootevaliku kiire laienemisega kaasnenud tegevuskulude tõusu arvele. Kuna laienemine jätkub, ootab juhtkond tänavu kahjumiks 661 800 eurot.
    Suurt sõnaõigust ära oota
    Toidulisandifirma aktsiate avalik pakkumine läks lahti täna ning saab läbi oktoobri keskel. Firma teatel tahetakse pärast seda väärtpaberid noteerida Nasdaq Balti alternatiivturul First North, ent selle kohta veel ühtegi siduvat kokkulepet pole. Medical Pharmacy möönab ka ise, et olemas on risk, et aktsiad turule ei jõua.
    Võimalik investor peaks arvestama ka sellega, et tema hääleõigus firmas jääb väga väikeseks, ostku ta kas või kõik pakutavad väärtpaberid. Nimelt pakutakse müügiks firma B-aktsiaid. A-aktsiate omanikud saavad otsuste vastuvõtmise täielikult blokeerida, kuna põhikirja järgi võetakse otsused vastu siis, kui selle poolt on antud esiteks üle poole üldkoosolekul esindatud häältest, ent teisalt ka üle poole kõikidest A-aktsiatega esindatud häältest. Iseenesest pole seda erandit isegi vaja, kuna isegi pärast hiigelemissiooni jääb A-aktsiate omanike kätte märksa rohkem hääli.
    Medical Pharmacy Groupi juhtohjad on kahe firma käes – A-aktsiad kuuluvad firmadele nimega Wordlife Estonia ning Investoriteliit.ee. Mõlemad on ametlikult nõukogu esimehe Swen Uusjärve kontrolli all. Äripäev on Investoriteliidu ja Medical Pharmacy kummalist äri põhjalikult kajastanud.
    Märkimisväärne on seegi, et ühe pakutava aktsia märkimishind on praegu 34 eurot, kusjuures nominaalväärtus on 1 euro. Kui võtta ette firma omakapitali koosseis ning teha helde eeldus, et kogu aktsiakapitali ja ülekursi on panustanud B-aktsiate omanikud – tegelikkuses pole see A-aktsiate olemasolu tõttu mõistagi nii –, annab kiire arvutus tulemuse, et praegused B-aktsionärid on ühe aktsia eest koos nimiväärtusega välja käinud vähem kui 4 eurot.
    Nimelt on firmal pisut ümardades praegu 158 100 B-aktsiat ja 327 300 A-aktsiat, kusjuures esimeste nimiväärtus on 1 euro, A-aktsiatel 1,1 eurot. Aktsiakapitali maht on praegu 518 100 eurot, samuti on omakapitali koosseisus ülekurss summas 419 000 eurot. Avalikul pakkumisel on praegu 120 588 B-aktsiat.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Novira Capitalil sai Riias valmis ärikvartal
Eesti kinnisvaraarendaja Novira Capital ja Leedu investeerimisfondi Evernord Real Estate Fund III koostöös valmis Riia kesklinnas 70 miljonit eurot maksma läinud ärikvartal Novira Plaza.
Eesti kinnisvaraarendaja Novira Capital ja Leedu investeerimisfondi Evernord Real Estate Fund III koostöös valmis Riia kesklinnas 70 miljonit eurot maksma läinud ärikvartal Novira Plaza.
Vallandatud Tallinna Hambakliiniku juht: tahtsin ise ammu lahkuda
“Mõni aasta tagasi sain aru, et niipea, kui linnajuhtkond muutub, ei hakka keegi süvenema asja sisusse", ütles Maksim Volkov, keda uus Tallinna võim kolmapäeval SA Tallina Hambakliinik juhi kohalt vallandas.
“Mõni aasta tagasi sain aru, et niipea, kui linnajuhtkond muutub, ei hakka keegi süvenema asja sisusse", ütles Maksim Volkov, keda uus Tallinna võim kolmapäeval SA Tallina Hambakliinik juhi kohalt vallandas.