Märt Belkin • 27. september 2017 • 1 min
Jaga lugu:

Prantsusmaa kärbib kulusid

Prantsusmaa president Emmanuel Macron
Prantsusmaa president Emmanuel Macron  Foto: Scanpix/Reuters

Emmanuel Macroni juhitud uus Prantsusmaa valitsus tahab riigieelarve viie aastaga tasakaalu lähedale viia ning järgmisel aastal kulutab riik rekordiliselt vähe.

Macroni valitsuse plaan on 2018. aastal viia eelarvekulude maht kümnendi madalaimale tasemele ning ahendada tänavu 2,9% suurust puudujääki järgmisel aastal 2,6 protsendile. Eesmärk on viie aastaga viia eelarvepositsioon tasakaalulähedaseks, vahendas Bloomberg.

Prantsusmaa jaoks on praegu õige hetk kulusid kärpida ja defitsiiti vähendada, ütles rahandusminister Bruno Le Maire täna ajakirjanike eest. „Võimaluste aken on praegu, homme võib see sulguda. See tuleb kohe ära kasutada,“ rääkis ta. „Meil tuleb kiiresti edasi minna.“

Pärast Euroopa võlakriisi näitab Prantsuse majandus esimesi reaalseid taastumismärke ning töötuse määr jääb järk-järgult väiksemaks. Vaid neli kuud valitsus astub samme, et ennetada ettenägematuid kriise, mis plaanid sassi lööksid. Kasvu ohustab eraisikute suur võlakoorem, tugev euro ja geopoliitika, tõi Le Maire välja.

Täpsemalt näeb täna avaldatud eelarvekava ette, et Prantsusmaa eelarvedefitsiit kahaneb 2022. aastaks 0,2 protsendini SKPst. Eelarvekulud kahanevad samas 4 protsendipunkti jagu 50,9 protsendini, Maksukoormus langeb eelmise aasta 44,4 protsendilt 43,6 protsendini.

Plaani üks eesmärke on ka anda Prantsusmaale rohkem sõnaõigust Euroopa Liidu majanduspoliitikas, märkis Bloomberg. Prantsusmaa ja Hispaania on 19 euroala riigi seas ainsad, kes liialt suure puudujäägiga rikuvad ELi eelarvereegleid.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt