Loodi Euroopa Prokuratuur

12. oktoober 2017, 13:03
Kohus
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20171012/NEWS/171019883/AR/0/AR-171019883.jpg

Täna võtsid justiitsministrid Luksemburgis justiits- ja siseküsimuste nõukogul vastu otsuse luua Euroopa Prokuratuur (EPPO), mille ülesanne on ELi finantshuve kahjustavate kuritegude menetlemine ja süüdistuse esitamine.

"Euroopa Liidu raha puudutavad pettused ja väärkasutused on varastamine meilt kõigilt. Euroopa Prokuratuur hakkab tegutsema Euroopa Liidu kui terviku ning iga Euroopa Liidu elaniku huvides," ütles justiitsminister Urmas Reinsalu.

EPPO ülesandeks on esialgu ELi eelarvet kahjustavate kuritegude menetlemine ning süüdistuse esitamine. Sellisteks kuritegudeks on näiteks ELi toetustega seotud pettused ja kelmused, korruptsioon, aga ka suured piiriülesed käibemaksupettused ehk karussellpettused, mille raames liigutavad kurjategijad raha liikmesriikide vahel eesmärgiga hoiduda käibemaksu tasumisest.

EPPO on iseseisev asutus. Euroopa Komisjoni eelmise aasta sügisel koostatud analüüsist selgub, et täies mahus toimimisel tooks EPPO ELi eelarvesse tagasi mitu miljardit eurot.

EPPO asutajateks on 20 liikmesriiki. Riikide jaoks ei too EPPOga ühinemine muutusi oma kriminaalmenetluse süsteemis. Eesti jaoks tähendab liitumine, et üks kogenud prokurör suundub täiskoormusega tööle EPPOsse ning kaks prokuröri töötavad Eestis delegeeritud prokuröridena, jätkates samal ajal ka oma tööd Eestis.

Eestile on EPPOga liitumise kulu umbes 50 000 eurot, mis kantakse ELi osamakse arvelt, märkis justiitsministeerium.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. October 2017, 13:08
Otsi:

Ava täpsem otsing