Äripäev • 14. detsember 2017 kell 11:04

HKScani palgaläbirääkimised jälle karidel

Nuumsead sisenevad tapamaja ooteruumi. Tapamaja töötajal on käes elektripiits, mida kasutatakse äärmuslikul vajadusel loomade ajamisel.  Foto: Erik Prozes

HKScani läbirääkimised Rakvere lihakombinaadi tapamaja töötajate palgatingimuste üle jäid jälle katki, kui riiklik lepitaja kompromissi võimalikuks ei pidanud, mis avab taas võimaluse streigile.

HKScan ei näe põhjust tapamaja töötajate palkade tõstmiseks, sest need on niigi üle turumediaani ning töötajatele pakutakse lisasoodustusi, teatas HKScan Estonia juhatuse esimees Anne Mere.

Järgmisel aastal kasvab Mere kinnitusel ettevõtte palgafond Eestis 5 protsenti, kuidas see jaguneb töötajate vahel selgub uuel aasta. Lisaks kahekordistatakse koolituseelarvet, millega soovitakse tõsta juhtimise taset.

Tapamaja töötajad on oktoobrist saadik nõudnud palkade 50-protsendilist tõusu. Kuigi tööandja on kinnitanud, et palgad on tõusnud ka nendel töötajatel keskmiselt 6 protsenti aastas, möönas HKScani kontserni tegevjuht Jari Latvanen Postimehele antud intervjuus, et seakatku tõttu võivad töötajate sissetulekud olla vähese töökoormuse tõttu langenud.

Tekkinud on streigi võimalus

Rahvusringhäälingule ütles lepitaja Meelis Virkebau, et kuna osapooled kompromissile ei soovinud minna, siis ei ole ka mõtet lepitusprotsessiga jätkata. See tähendab, et töötajad võivad alustada streiki ning tööandja töösulgu.

Rakvere lihatööstuse ametiühingu usaldusisik Andrus Saaremägi ütles rahvusringhäälingule, et streigi võimalus arutatakse kollektiiviga lähiajal läbi. "On võimalik, et tuleb streik. Aga millal ja kas ta üldse tuleb, saab öelda veidi hiljem," lisas ta.

Hetkel kuum