Kristjan Pruul • 20. detsember 2017 kell 11:30

Riigikogu saatis alkoholiletid kapi taha

Alkoholikapp kaupluses  Foto: Raul Mee

2019. aasta suvest peavad poed võimaluse korral piirama alkoholi väljapanekut saalis nii, et need poeskäijatele liialt silma ei torkaks, samuti seatakse tulevast suvest piirangud alkoholireklaami väljanägemisele.

Riigikogu täna vastu võetud seadus jätab siiski puutumata väikekauplused, kus kaupade varjamine oleks võimatu. Algul kavatses sotsiaalministeerium kehtestada nõuded, mille järgi suurema kui 450 ruutmeetrise pinnaga poodides tuleb alkohol eraldada läbipaistmatu seinaga. Kaubandus- ja tööstuskoja ning kaupmeeste liidu ettepanekul asendati see lõppsõnastuses aga nõudega, mille järgi ei tohi alkohoolsed joogid olla märgatavalt nähtavad, välja arvatud juhul, kui poe suurust arvestades ei ole ümberehitus mõistlik.

"Seaduse vastuvõtmise ajal tehti palju kompromisse, kõik osapooled said komisjonis käia ja arvamust väljendada ning neid arvamusi on ka palju arvesse võetud," ütles IRLi parlamendisaadik Aivar Kokk.

Võrreldes algul riigikokku saadetud seaduseelnõuga on seaduse kangust mitmes aspektis mitu kraadi alla tembitud. Erandi said Tallink ja Tallinna lennujaam. Samuti kadus Tallinki ja õlletootjate liidu survel seadusest plaan keelata pakkumised, mille tulemusel oleks kuuspakis või 24 kaupa kohvris müüdava alkoholi ühe purgi hind väiksem, kui samas poes ükshaaval müüdava sama marki alkoholi hind.

Alkoholireklaamis keelatakse edaspidi inimeste või mis tahes elusolendite kujutamine, reklaam ei tohi kutsuda üles alkoholi tarbima ning seda ei tohi seostada tähtpäevadega. Alkoholireklaami ei tohi tele- ega raadioprogrammis edastada kella seitsmest hommikul kümneni õhtul.

Esialgse plaani järgi jaanuarist kehtima pidanud piirangud poodidele lükkusid 2019. aasta suvesse. Alkoholi esitlus- ja reklaamipiirangute rakendumine lükati edasi tulevasse suvesse.

Hetkel kuum