Pakistani vastulöök USA-le: loobutakse dollarist

04. jaanuar 2018, 12:30
Meeleavaldusel Pakistanis Karachis kanti loosungeid, millel oli kinniteibitud suuga Donald Trump ning kiri: mõistame teravalt hukka Donald Trumpi avaldused.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20180104/NEWS/180109882/AR/0/AR-180109882.jpg

Pakistan hakkab kaubavahetuses Hiinaga Ameerika dollari asemel kasutama jüaani, teatas Pakistani keskpank.

Otsus tehti teatavaks vaid ööpäev pärast Ameerika presidendi Donald Trumpi Twitteri säutsu, milles ta kritiseeris Pakistani valitsust selle pärast, et see pakub Afganistani terroristidele varjupaika, kuigi Pakistan saab USA-lt regulaarselt abiraha.


Samal päeval tunnustas Hiina välisministeeriumi esindaja Geng Shuang Islamabadi terrorismivastase võitluse eest, öeldes, et riik on teinud selles võitluses suuri pingutusi ja ohverdusi, ning kutsus rahvusvahelist üldsust seda täielikult tunnistama.

USA ja Pakistani paisuva tüli taustal on maailma suuruselt teine majandus Hiina asunud Aasia riigiga soojemaid suhteid sobitama, vahendab CNBC. „Hiina on kõvasti vaeva näinud, et kindlustada enda suhted Pakistaniga. See on ainuke koht, kuhu Hiina on uue ajastu Siiditee loomisel märkimisväärselt investeerinud ning nii enda geopoliitilist eelist USA ees kasvatanud,“ rääkis ajalehe The Economist analüüsiosakonna Aasia regiooni direktor Simon Baptist CNBC-le.

Pakistan sõltub USA abist märksa vähem kui varem, viitas Brookingsi mõttekoja liige Madiha Afzal. „Ühlasi on Hiina lubanud Pakistanile Siiditee projekti raames 57 miljardi dollari eest infrastruktuuri- ja energeetikainvesteeringuid. Kõik see tähendab, et USA-l on Pakistani üle märksa vähem mõjuvõimu,“ lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. January 2018, 12:09

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing