Pille Ivask • 12 juuli 2018
Peaminister Jüri Ratase abikaasa Karin Ratas (vasakul), USA president Donald Trump, Melania Trump ning Jüri Ratas NATO tippkohtumisel  Foto: Reuters/Scanpix

NATO kriisikoosolekul: Trump tahab NATO-le 4% nõuet

Kui eile valis USA president Donald Trump oma verbaalse sõja ohvriks Saksamaa, siis leiab Trump täna, et riigid peaksid kaitsekulutusi tõstma 4%ni SKTst.

Viimane on märkimisväärne, arvestades, et riike, kes praegu kehtiva 2% nõude täidavad, on väga vähe. „Kõik NATO liikmesriigid peavad täitma 2% nõuet ja lõpuks peab see kerkima 4%ni!“ säutsus Trump Twitteris vaid tund aega enne tippkohtumise teise päeva ametlikku algust. Iroonilisena mõjub aga see, et mitmed Trumpi administratsiooni liikmed polnud 4% ideest kuulnudki.

Saksa uudisteagentuur DPA teatas aga äsja, et Trump olevat täna tippkohtumise teisel päeval öelnud, et USA võib kaitsekulutuste vaidluse pärast organisatsiooni sootuks hüljata. Reutersi allikad lükkavad selle kuulduse siiski ümber. Ka Leedu president Dalia Grybauskaite on öelnud, et Trump pole ähvardanud USA NATOst välja viimisega. Omapoolse kommentaari on andnud juba ka USA Kongress, kes ütleb, et toetab USA kuulumist NATOsse.

Tippkohtumise teise päeva keskseteks teemadeks on Afganistan, Gruusia ning Ukraina. Tõsi, ägenenud kaitsekulutuste ja kaubandusvaidluse tõttu saadeti Gruusia ja Ukraina esindajad koosolekult minema.

Ühtlasi peeti täna ka kavaväline pressikonverents, kus Trump esines sõnavõtuga kaitsekulutuste teemal. Trump sõnas, et liitlased on nõus kaitsekulutusi suurendama ning USA jääb NATOle truuks.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel tunnistas, et Saksamaa peab kaitsekulutusi silmas pidades rohkem pingutama.

Kuigi Trump on säutsukeskkonnas näidanud pigem oma tumedamat poolt, oli ta eile õhtul toimunud õhtusöögil asjaosaliste sõnul viks ja viisakas. Luksemburgi peaminister Xavier Bettel kommenteeris reporteritele, et Trump „oli heas tujus ja ütles, et hindab Euroopat“, vahendab Reuters. „Me ei teadnud, mida oodata, see oli positiivne tulemus,“ viitas Bettel mitme NATO diplomaadi hirmule, et Trump hakkab õhtusöögil verbaalselt laamendama.

Ka Prantsusmaa president Emmanuel Macron viitas, et tippkohtumise õhkkond oli eile hoopis rahulikum, kui ta esiti pelgas. Horvaatia president Kolinda Grabar-Kitarovic nimetas Trumpi koguni „konstruktiivseks“.

Hetkel kuum