Rait Kondor • 25. juuli 2018
Jaga lugu:
Börsiuudised
Ainult tellijale

Panus Brasiilia õllele

Tormilises Brasiilias leidub üks turvasadam: õlle ja karastusjookide tootja Ambev, mille aktsia on sarnaselt Brasiilia aktsiaturuga sel aastal kõvasti langenud ja nüüd tasub vaadata, kas käes on hea ostukoht.

Ambev toodab ka emakontsernile kuuluvat Stella Artois õlut.
Ambev toodab ka emakontsernile kuuluvat Stella Artois õlut.  Foto: Scanpix

Esmatarbekaupade aktsiaid ei saa investor üldjuhul odavalt osta. Eriti praegu, kui aktsiaturg on mitu aastat ülespoole liikunud ning kõik vähegi korralikud firmad tunduvad kallid. Kuid teatud olukordades võib siiski leida korralikke firmasid suhteliselt odava hinnaga. Nii on läinud näiteks Brasiilias, kus aktsiaturgu on mõjutanud suur poliitiline segadus ning kogu riigi majandust halvanud transporditöötajate streigid.

Olukorras, kus presidendivalimised, mis võiksid selgust tuua, saabuvad alles oktoobris, on investorid Brasiilia suhtes selgelt äraootaval seisukohal. Seetõttu on Brasiilia aktsiaturg viimased neli kuud allapoole tulnud ja alles juuli algusest oleme näinud esimesi taastumise märke.

Kui Eesti investor soovib Brasiilia ettevõtete aktsiaid osta, siis USA turult saab osta mõne suure Brasiilia ettevõtte aktsiasertifikaate, mis annavad õiguse nende ettevõtete aktsiatele. Suurematest ettevõtetest on USA turul esindatud naftafirma Petrobras, kaevandusfirma Vale, pangad Itau Unibanco ja Banco Bradesco ning õlletootja Ambev. Kõikide nende firmade turuväärtus jääb 50 – 80 miljardi dollari vahemikku. Kui soov on kohe Brasiilia aktsiatest koosnevat portfelli omada, võib osta MSCI Brasiilia aktsiaindeksit järgivat iShares’i indeksifondi, mille sümbol on USA turul EWZ.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt