Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Poolakad murravad Eesti vineeriärisse

    Euroopa üks suurimaid leht- ja okaspuuvineeri tootjaid Paged Group ostis ära Eesti ühe suurima spoonitootja Valmose. Konkurentidele on see pommuudis.

    Kuigi tehingu hinda ei avalikustata, on asjatundjate kinnitusel tegemist TOP 10 tehinguga sellel aastal. Poola investor kavatseb Valmose 200 töötajaga tehase tootmisvõimsuse vähemalt viiekordistada.
    "Valmos on tänapäevane hästi juhitud ettevõte ja üks juhtivaid spoonitootjaid mitte ainult Eestis, vaid kogu piirkonnas, ning tal on suur potentsiaal edasiseks kasvuks," lausus Paged S.A. tegevjuht Tomasz Modzelewski. Paged grupp on olnud viimased aastad Valmose klient ja Modzelewski sõnul on neil suurem võimalus ettevõtte finantseerimiseks. Pea poole miljardi euroni küündiva väärtusega poolakate perefirma on leht- ja okaspuuvineeri tootjate seas suuruselt Euroopas viiendal kohal.
    Kümne suurima tehingu hulgas
    Pooled küll tehingu hinda ei avalikusta, kuid Paged Groupi nõustaja ja Ellex Raidla vandeadvokaadi Sven Papi sõnul on see Eesti maastikul üsna suur tehing. "Viimasel aastal on Eestit tabanud tõeline "tehingute buum", mille käigus on tehtud väga suuri tehinguid (Nelja Energia, TMB, Magnetic MRO müük, Tallinna Sadama IPO jne) ning seetõttu ei mahu Valmose tehing vast esikolmikusse, kuid TOP 10 tehingute hulgas peaks see praegu ehk küll olema," märkis Papp.
    Kaamos Groupi nõustanud Redgate Capitali partner Valeria Kiisk tõdes, et kui jätta välja IT-sektor, kus tehingud võivad ulatuda mitmesaja miljoni euroni, küünib antud tehing kindlasti selle aasta n-ö traditsioonilise majanduse tehingute TOP 10 sekka.
    Konkurentide jaoks loogiline, kuid siiski pommuudis
    Eestis tegutsevad vineeritootjad on aga tehingust veidi üllatunud. "Valmose müügitehing oli minu jaoks pommuudis. Ma küll teadsin juba varem, et Valmos peab poolakatega müügi asjus läbirääkimisi, kuid minu teada jooksid läbirääkimised vahepeal natuke liiva. Mina teadsin, et läbirääkimised on lõppenud," lausus Raplamaal asuva OÜ Kohila Vineer juhatuse liige Andres Laht, kes küll pole Valmose otsene konkurent.

    •Asutatud 2000. aastal, Eesti juhtiv spoonitootja

    •Omanikud: 90% Kaamos Grupp OÜ (63% Mait Mengel, 30% Kaamos Holding, 6,4% Kaido Jõeleht), 10% Hakera OÜ (omanik Heiki Vahermets).

    Kaido Jõelehe vara väärtuse suuruseks hindab Äripäeva toimetus oktoobri alguses ilmuvas Rikaste TOPis 103,6 miljonit eurot ja sellega on ta edetabelis kolmandas kümnes.

    •Enam kui 95% ettevõtte toodangust müüakse välismaal Euroopa, Põhja-Ameerika ja Aasia vineeri- ja mööblitootjatele.

    •Pärnumaal asuvas tehases on üle 200 töötaja.

    •2017. aastal oli käive 11,3 miljonit eurot ja EBITDA 1,7 miljonit eurot.

    Soome metsanduskontserni UPMi komposiitmaterjalidega tegeleva UPM Biocompositesi asepresidendi Kaido Kuke sõnul oli Valmose müügitehing mõnes mõttes oodatud käik, sest Valmos oli poolakatega mitu aastat koostööd teinud. "Valmoses algasid muutused mitu aastat tagasi, sest õhukesel mööblispoonil, mida Valmos seni tootis, polnud enam minekut – kunstmaterjalid võtavad looduslikult spoonilt üha enam turuosa ära," lausus Kukk. "Nõudlus kergema, tugevama ja jäigema ning samas loodussõbraliku materjali järele kasvab stabiilselt." Kukk lisas, et turumuudatus tingis selle, et Valmos investeeris uude tehasesse ja profileeris oma tootmise ümber õhukeselt mööblispoonilt struktuurse vineerispooni tootmisele.
    Poolakatel ettevõtet samuti vaja
    Poolakate huvi Valmose vastu on Kuke sõnul ilmselt sellest, et nende soov on saada stabiilsemat toormevoogu. "Poola metsades väga kaske ei kasva ja seni on Poola vineeritootjad importinud tooret Venemaalt ja Valgevenest. Kuna sealt tulev toormeressurss pole stabiilne ei saadavust, mahtusid ega hinda silmas pidades, vajasid poolakad oma toomisvõimsuste hoidmiseks stabiilsemat kanalit."
    Mis puudutab tooraineturgu, siis seni, kuni metsanduspoliitika kardinaalselt ei muutu ja Eestis jätkatakse kokku lepitud raiemahuga, siis peaks Lahe sõnul kõigile vineeri- ja spoonitootjatele tooret jätkuma. "Valmos vajab natuke teistsugust toorainet kui meie, nemad kasutavad kvaliteetsemat kasepakku ja meie veidi väiksema väärtusega tooret. Pealegi on Valmos toonud kvaliteetsemat tooret ka Lätist, Soomest ja Venemaalt ning seega on neil toorme varumise areaal suurem," märkis Laht.

    •80aastase ajalooga rahvusvaheline tööstus- ja investeerimiskontsern.

    •Ettevõtete väärtus on 300–500 miljonit eurot.

    •Koosneb emaettevõttest Paged S.A. ja tütarettevõtetest viies olulises ärisegmendis: vineer, sisekujundus ja mööbel, teenused ja tehnoloogia, kinnisvara ning muu tegevus.

    •Kontsernil on vineeritootmise segmendis viis tänapäevast tehast Poolas, mis teeb temast ühe suurima vineeritootja Euroopas.

    •Selle aasta alguseni oli noteeritud ka Varssavi börsil.

    •2017. aastal moodustas konsolideeritud käive 206 miljonit eurot ja EBITDA 31,9 miljonit eurot.

    Modzelewski sõnul hindab Paged Group kõrgelt Valmose tootmisvõimalusi, mainet ja tugevat turupositsiooni ning tema juhtkonna ja töötajate pädevust. "Eesti on hea turg investeerimiseks. Eesti puhul meeldib mulle eriti see, et siinsed inimesed räägivad mitut keelt, omavad professionaalset juhtimiskultuuri," tõdes Modzelewski. Ettevõtte strateegiline eesmärk on kasvatada Valmose käivet aastas 25% võrra. Mullu ulatus Valmose käive 11,3 miljoni euroni ja EBITDA oli 1,7 miljonit eurot. Uuel omanikul pole ka plaanis muuta ettevõtte juhtkonda, seega jätkab juhtkond samas seisus.
    Kaamose omanikel raske müüa
    Otsus Valmost müüa tuli nii Kaamos Groupi kui ka kaasaktsionäride jaoks emotsionaalselt raskelt. "15 aastat tagasi, kui osanikud ettevõtte ostsid ning restruktureerimisega alustasid, olid neil suured ambitsioonid ja praeguseks on need mitu korda ületatud," nentis Kaamos Groupi juhatuse esimees Marek Pohla. Valmos on praegu üks maailma suurimaid kasemööblispoonitootjaid, umbes 97% ettevõtte müügist moodustab eksport Kesk- ja Ida-Euroopasse, Põhja-Ameerikasse ning Aasiasse.
    2017. aastal võtsid aktsionärid vastu strateegilise otsuse siseneda Valmose jaoks uude valdkonda – vineerispooni tootmisesse. "See oli Valmosele uus väljakutse nii investeeringute kui ka turgude vallutamisel. Alustati samm-sammult ning esimene aasta läks igati ootuspäraselt," märkis Pohla. "Siis aga tuli meile "kosja" vineerispooni tootmise üks turuliidreid – Paged Group – ning oleks olnud ebamõistlik keelduda nende niivõrd ambitsioonikate plaanide ja agressiivse visiooniga kaasa minemast."
    Pohla leiab, et otsus on kasulik nii Valmosele, kes saab veel kiirema süsti ettevõtte arengusse, kui ka Paged Groupile, kes saab Valmosega kaasa nende jaoks uue turu kasemööblispooni tootmise kaudu. "Oleme väga tänulikud Valmose juhtkonnale ja kõigile töötajatele märkimisväärse panuse eest tehase senisesse tegevusse ning soovime neile kõigile uue omaniku toel kõrget lendu," märkis Pohla.
    Paged Groupi soov on tugevdada Valmose kui piirkonna juhtiva spoonitootja positsiooni oma tegevusmahu jõulise kasvatamisega. "Meil on potentsiaali oma tootmismahtu viie aasta jooksul kolmekordistada ja oleme kindlad, et Paged Groupi toetusega me selle eesmärgi ka saavutame," ütles Valmose tegevjuht Heiki Vahermets. "Võtame sellise tunnustatud strateegilise partneri nagu Paged Group sisenemist kui parimat tõestust, et meil on hea turupositsioon, oleme äriliselt tulemuslikud ja meil on potentsiaali edasiseks arenguks."

    Kohalikule kapitalile kuuluv Kaamos Group on viimased 15 aastat tegutsenud kinnisvaraarenduse, ehituse ja puidutööstuse valdkonnas.

    Opereerib viiel turul: Eestis, Soomes, Lätis, Valgevenes ja Gruusias.

    Kontsernil on üle 450 töötaja. Kontserni käive 2017. aastal moodustas 70 miljonit eurot ja EBITDA 16 miljonit eurot.

    Omanikud: 63% Mait Mengel, 30% Kaamos Holding (omanikud Kaido Jõeleht ja tema pere), 6,4% Kaido Jõeleht.

    Kaido Jõelehe vara väärtuse suuruseks hindab Äripäeva toimetus oktoobri alguses ilmuvas Rikaste TOPis 103,6 miljonit eurot ja sellega on ta edetabelis kolmandas kümnes.

    Eesti on maailmakaardil atraktiivne koht

    Paged Groupi nõustaja ja Ellex Raidla vandeadvokaadi Sven Papi sõnul näitab Valmose tehing selgelt, et Eesti on jätkuvalt investeeringute maailmakaardil kui atraktiivne sihtkoht väliskapitalile ning seda mitte ainult ülidünaamiliste erakapitali fondide jaoks, vaid ka strateegiliste investorite jaoks.
    "Tehing on oluline ka seetõttu, et Eesti turu väiksusele vaatamata on meie tööstus konkurentsivõimeline mitte koduturu suuruse, või õigemini selle väiksuse tõttu, vaid ikka seetõttu, et me suudame pakkuda tippkvaliteeti ja sellega konkureerida kogu maailmas," märkis Papp. Maailmaklassi kvaliteet oligi põhjus, miks Valmos Paged Groupile silma jäi.
    Kaamos Groupi nõustanud Redgate Capitali partner Valeria Kiisk ütles, et tehing toimus strateegilistel kaalutlustel, tasakaalustamaks finantsinvestorite märkimisväärset huvi meie piirkonna vastu.
    Valmose omakapital on peaaegu 3,5 miljonit eurot. Küsimusele, kas tehingu suurusjärk oli sama suur, vastas Kiisk, et omakapitali väärtus ja ka ettevõtte hetkefinantsid ei peegelda ettevõtte tegelikku väärtust. "Viimastel aastatel on Valmos investeerinud tootmise laiendamisesse, sisenedes uutesse segmentidesse. On toimunud pidev areng, mis jätkub ka edaspidi – ehk siis uue ostja käe all kasvab ettevõte palju suuremaks, kui ta on praegu, selleks on senised omanikud loonud tugev alus," lausus Kiisk.
    "Valmos on hästi juhitud ja efektiivne ettevõte, mis annab tööd ligi 200 inimesele Pärnumaal ja tarnib spooni üle maailma. Selle tugev positsioon turul, kvaliteetne toodang ja kompetentne meeskond on toonud huvilisena kohale suure Poola tootja, Paged Sklejka, kellest saigi ettevõtte uus omanik."
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.