Äripäev • 7. september 2018 kell 5:39

Kaubad ja teenused kallinesid

Tarbijahinnaindeksi muutus oli tänavu augustis võrreldes juuliga 0,5% ja võrreldes eelmise aasta augustiga 3,6%, teatas statistikaamet.

Suuremat mõju kuumuutusele avaldasid lennupiletid, kus augustiks ostetud piletid olid 9,5% kallimad juuliks ostetud piletitest.  Foto: Andras Kralla

Kaubad olid eelmise aasta augustiga võrreldes 3,1% ja teenused 4,4% kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta augustiga võrreldes tõusnud 8,1% ja mittereguleeritavad hinnad 2,3%.

Eelmise aasta augustiga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim eluase ja eratranspordivahendite ekspluatatsioon, mis kumbki andsid kogutõusust üle veerandi.

Eluasemekulutuste mõjust üle poole tõi kaasa kodudesse jõudnud elektri 14,2% kallinemine ning veel viiendiku tahkekütuste 21,3% hinnatõus. Bensiin oli 17% ja diislikütus 14,6% kallim kui eelmise aasta augustis. Toidukaupadest on mulluse augustiga võrreldes enim kallinenud külmutatud puuvili ja marjad (26%) ning munad (22%) ja odavnenud suhkur (25%) ning värske ja jahutatud kala (22%).

Juuliga võrreldes olid augustis tarbijahinnaindeksi suurimad mõjutajad rõivaste ja jalatsite soodusmüükide lõppemine ning värske köögivilja 14,5% hooajaline hinnalangus. Suuremat mõju kuumuutusele avaldasid veel lennupiletid, kus augustiks ostetud piletid olid 9,5% kallimad juuliks ostetud piletitest ning mitmesugused alkohoolsete jookide soodusmüügid.

Õnneks on palgad tõusnud kiiremini, eelmisel nädalal teatas statistikaamet, et keskmine brutokuupalk oli teises kvartalis 1321 eurot, mis oli eelmise aasta samast ajast 6,4 protsenti rohkem.

Hetkel kuum