Eliisa Matsalu • 29. november 2018 kell 10:16

Advokatuur keeldub EKREga debateerimast

Äripäeva raadio selle nädala saade "Poliitikute töölaud" lahkab EKRE valimislubadust viia läbi kohtureform. Paraku mõjutas selle nädala saadet üsna palju esmaspäevane EKRE miiting Toompeal, kus miitingul osalejad sattusid rüselusse Indrek Tarandiga.

Eesti Advokatuuri esimees Hannes Vallikvi sõnas, et nende liidule on vastuvõetamatu, et EKRE ei mõista oma miitingul toimunud vägivalda üheselt hukka.  Foto: Andras Kralla

Nimelt oli stuudiosse kutsutud kohtureformi üle arutama ka Eesti Advokatuur. Paraku teatas ühendus esmaspäeva pärastlõunal, et EKRE käitumine pärast Indrek Tarandile kallale tungimist erakonna miitingul on taunitav ja vastuvõetamatu.

"Advokatuur on valmis vestlema õigussüsteemi tugevustest ja nõrkustest ning sellega panustama Eesti demokraatliku õigusriigi tugevdamisse. Kahjuks oleme sunnitud kutsest loobuma. Meile ei ole vastuvõetav stuudios debateerida organisatsiooniga, kes õigustab füüsilise vägivalla kasutamist oma poliitüritusel ega mõista seda üheselt hukka," teatas advokatuuri esimees Hannes Vallikivi.

Saatejuht Eliisa Matsalu küsis saates EKRE liikmelt Kert Kingolt, mida ta arvab sellest, kui vägivallatsemise tõttu keeldutakse nende erakonnaga debatti pidamast ja miks nad juhtunu eest vastutust võtta ei taha.

"Ei oskagi sellesse kuidagi suhtuda, igal medalil on alati kaks poolt," vastas ekrelane Kingo. "Ei saa rääkida, justkui ühelt poolt oleks agressiivsust ja teisel poolel seda poleks. Pigem on küsimus selles, mis on rahva sellise ärrituseni viinud," sõnas ta. Kingo lisas, et tema arvates ei õhuta EKRE vaenu.

Saate teine külaline oli endine kohtunik Helve Särgava, kes kuulub nüüd Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda. "Ega mul käis ka pärast seda tõsist juhtumit igasuguseid mõtteid peast läbi," vastas Särgava küsimusele, miks tema erinevalt advokatuurist debatist ei loobunud. "Tulin siia, et saan selgelt väljendada sotsiaaldemokraatide, kuid eelkõige enda isiklikku seisukohta, et igasugune vägivald peab olema taunitav," ütles ta.

"Milleks on inimesele antud suu? Selleks, et väljendada oma pahameelt ja erinevaid arvamusi. Käed ja jalad on antud inimesele selleks, et teha tööd, mitte korda saata vägivalla akte," põrutas Särgava.

Kuula debatti kohtureformi ja vägivalla üle Kert Kingo ja Helve Särgava vahel tänasest "Poliitikute töölauast".

Hetkel kuum