Priit Pokk • 7 märts 2019

Swedbank blokeeris töötajatel Rootsi ajakirjanikele vihjete andmise

Swedbanki pressiesindaja sõnul ei ole SVT vihjesaidi blokeerimisel seost hilljuti kerkinud rahapesukahtlustusega.  Foto: INTS KALNINS, Reuters/Scanpix

Swedbank on blokeerinud võimaluse oma töötajatel anda vihjeid läbi Rootsi rahvusringhäälingu SVT krüpteeritud vihjesaidi, kirjutab SVT. Panga sõnul peitub põhjus soovis kaitsta klientide andmeid.

Swedbanki pressiesindaja Gabriel Francek Rodau kinnitas, et informatsioon vastab tõele, et panga töötajatel pole töötundide ajal võimalik kasutada SVT vihjelehte, kuid selles pole midagi uut ning sarnaselt on mitmed teisedki veebilehed blokeeritud. Rodau sõnul on blokeering seotud ka pangasaladuste hoidmise ning GDPR normide täitmisega. Ta lisas, et on keelatud vahendada klientide informatsiooni kolmandatele osapooltele.

Näiteks on sarnaselt blokeeritud Google'i tõlketeenus. Seda, kas blokeeritud saitide seas on veel teisi meedia vihjeliine, ei saanud Rodau kommenteerida.

Swedbanki rahapesukahtluse avalikkuse ette toonud saate "Uppdrag granskning" reporter Joachim Dyfvermark lausus, et kõike Swedbanki teatest ta ei usu. Nimelt ei julgusta SVT tema sõnul kedagi pangasaladust murdma ning palju olulist informatsiooni on võimalik jagada ka ilma konkreetsetest klientidest rääkimata.

"Minu arvates üritab Swedbanki juhtkond vaigistada oma töötajaid viidates saladuse kaitsele," lausus Dyfermark, kes lisas, et sellise käitumisega puutusid nad ka kokku siis, kui üritasid saada pangalt oma küsimustele vastuseid.

Rodau ütles omalt poolt, et vihjesaidile ligipääsu blokeerimine pole seotud kuidagi "Uppdrag granskning" uurimisega. "Ma saan aru, mida te küsite, aga ma pean rõhutama, et me ei takista töötajatel meediaga rääkimast ega vilepuhumist. Selle jaoks on ka meil olemas ettevõtte sees sisefunktsioon, kus töötaja saab olla anonüümne," lausus Rodau.

Rootsi rahvusringhäälingu SVT uurivad ajakirjanikud leidsid hiljuti, et läbi Swedbanki kontode Balti riikides on liikunud 5,8 miljardi USA dollari mahus kahtlast raha.

Hetkel kuum