Äripäev • 22 märts 2019

USA viskieksport vireleb

Jack Daniels Single Barrel Whiskey Lõuna-Aafrika viskifestivalil.  Foto: NIC BOTHMA, EPA

Ameerika viskieksport kannatas eelmise aasta teisel poolel kõrgete tollide käes, mille seadsid sellele tootele riigid, kellele USA kehtestas terase- ja alumiiniumitollid, kaebasid viskitootjad Reutersile.

Kanada, Hiina, Mehhiko ja Euroopa Liit rakendasid USA viskile 10–25 protsendi suurusi tolle, mis viis eelmise aasta teisel poole USA viskiekspordi 11protsendise kukkumiseni, teatasid USA viskitootjad.

Aasta esimesel poolel kasvas eksport 28 protsenti, võrreldes aasta varasemaga, osaliselt selliste firmade nagu näiteks Jack Danielsi tootja Brown-Forman Corpi abiga, kes saatis veel enne tollide kehtima hakkamist kiiresti suure koguse kaupa teele.

Kokkuvõttes kasvas viski eelmise aasta eksport 5,1 protsenti, 1,18 miljardi dollarini, pärast aasta varem toimunud eriti kiiret 17protsendist kasvu.

USA viskile 25protsendise tolli pannud Euroopa Liit on selle toote suurim välisturg, kuhu läheb 60 protsenti viski ekspordist. Viski eksport Euroopa Liitu kahanes aasta teisel poolel üle 13 protsendi, olles aasta esimesel poolel 33 protsenti kasvanud.

Brown-Forman on juba selgitanud, et Euroopa tollid olid peamine põhjus, miks tema kasumlikkus kolmandas kvartalis kahanes. Ettevõtte teatel jääb ka selle aasta müük tagasihoidlikuks, kui tollid püsivad.

„Ameerika viskitootjatele tekkiv kahju alles kogub hoogu ja selle kahju on toonud kaubanduskõnelused,“ ütles USA viskitootjate ühenduse juht Chris Swonger.

Hetkel kuum