Priit Pokk • 4. mai 2019 kell 13:00

Omaha võõrustab Buffetti jüngreid

Berkhire Hathaway aktsionär eile õhtul suurkogunemise esimesel päeval.  Foto: JOHANNES EISELE, AFP/Scanpix

Kümned tuhanded Berkshire Hathaway aktsionärid kogunevad sellel nädalavahetusel Nebraska osariiki Omaha linna iga-aastasele pidupäevale, et kuulda nõu 88-aastaselt investeerimisgurult ja ettevõtte juhilt Warren Buffettilt. Samuti uudistavad nad, mida on plaanis ettevõtte rahaga edasi peale hakata.

Berkshire lõpetas 2018. aasta ligi 112 miljardi dollari vaba rahaga, millest 92 miljardit on Buffetti sõnul rohkem kui turvavõrguks vaja oleks. Aasta alguses aktsionäridele saadetud kirjas jahib Berkshire Buffetti sõnul sel aastal "elevandisuuruseid ettevõtteid".

See nädal juba selgus näiteks, et Berkshire Hathaway on ostnud Amazoni aktsiaid, kuid Buffett seda ostu aga ei teinud. Lisaks investeerib Berkshire 10 miljardit dollarit Occidental Petroleumisse, et viimane saaks Chevroni asemel Anadarko Petroleumi ära osta. Occidental ja Chevron on omavahel võistlemas viimaste aastate suurima ülevõtutehingu üle naftasektoris, sest soovivad saada Anadarko naftamaardlaid Lääne-Texases asuvas Permi naftabasseinis.

88-aastast Buffettit ootab täna ees pikk küsimustevoor.  Foto: John Peterson, AP/Scanpix

Buffett ja tema 95-aastane äripartnerist ettevõtte asejuht Charlie Munger vastavad täna kuni kuus tundi küsimustele ning samuti avaldavad ettevõtte kvartali tulemused. Reuters kirjutab, et fookus võikski olla nii viimastel investeeringutel Amazoni ja Occidental Petroleumisse kui ka puudutada Berkshire'i üht suurimat investeeringut Applet.

Keerulisema teemana võib esile kerkida investeering toiduainete tootjasse Kraft Heinzi, mille aktsia hind on kukkunud oluliselt, kirjutades neljandas kvartalis maha 15,4 miljardit dollarit brändide väärtust.

Äripäev käis eelmisel aastal ka kohapeal uurimas meeleolukat sündmust, kogudes nii nõu Buffetti fännidelt, otsides üles kohaliku eestlasest investori Erik Raudsepa ning paraku nentides, et kõikjal ei vaadata aktsiainvestoritele peale uhke näoga.

Hetkel kuum