Indrek Kald • 14. mai 2012 kell 5:23

Keskerakond tahab langetada elektriaktsiisi 4,5 korda

Keskfraktsioon algatas riigikogus seaduseelnõu, mis jõustumisel langetatakse elektrihinnale lisanduvat elektriaktsiisi 4,5 korda.

Eelnõu eesmärgiks on leevendada hinnatõusu, mille toob endaga kaasa 2013. aasta üleminek täielikult avatud elektriturule, teatas partei.

Fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul on viimasel aastal kodukulud hüppeliselt kasvanud ning riik peab leidma võimalusi, kuidas inimestele hinnatõusu leevendada. "Meil on võimalus astuda reaalseid samme inimeste vaesumise tõkestamiseks, langetades elektriaktsiis Euroopa Liidu miinimummäärani, milleks on üks euro – hetkel on see aga pea 4,5 korda kõrgem."

Tema sõnul moodustasid tarbijahinnaindeksist 2011. aasta aprilliga võrreldes kõige rohkem just eluasemele tehtavad kulutused, mis andsid hinnatõusust peaaegu poole.

"Eelmisel aastal oli vabaturu hind Eesti hinnapiirkonnas 40% kõrgem kui praegune hind Narva Elektrijaamadest," ütles Simson. "See tähendab, et 2013. aastal peavad kõik Eesti tarbijad hakkama elektri eest maksma pea 40% rohkem. Seda hinnatõusu aitaks leevendada vähendatud aktsiisimaks."

Elektriaktsiisi alandamise korral väheneks aktsiisi laekumine riigieelarvesse 24 miljoni euro ulatuses. Samas suureneb elektri hinna tõusu tõttu prognoositavalt käibemaksu laekumine riigieelarvesse 13,5 miljoni euro võrra. Eelnõu näeb ette aktsiisi langetamise alates järgmise aasta 1. jaanuarist.

Hetkel kuum