Indrek Kald • 28. mai 2014 kell 11:00

Anne Mere pälvib Soomes rüütliristi

Rakvere Lihakombinaadi ja Talleggi emafirma HKScani turundusjuht Anne Mere saab Soome Lõvi Rüütelkonna rüütliristi.

Mere on andnud erakordse panuse kahe riigi majandussuhete arengusse, olles olnud tegev toiduainetööstuse juhtivatel ametikohtadel nii Eestis kui Soomes, teatas Soome suursaatkond.

Alates 2013. aastast on Mere töötanud kontserni HKScan turundusjuhina. Ta on aktiivselt osalenud toiduainetööstuse organisatsioonide tegevuses ning jaganud oma kogemusi soome ja eesti ettevõtjatele ning aidanud seeläbi kaasa konstruktiivse teineteisemõistmise arengule.

Mere on ka Soome lihatööstusühingu juhatuse esimees ning Lihatiedotus ry nõukogu esimees.

Kultuuriminister Urve Tiidusele määrati Soome Lõvi Rüütelkonna komandöririst. Tiidus on oma pikaajalise tegevusega tugevalt mõjutanud Soome ja Eesti vahelisi sõprussuhteid. Enne kultuuriministri ametikohta oli ta ka muuhulgas tegev riigikogu Soome sõprusrühma esimehena, teatas saatkond.

Tiidus on loonud laiaulatusliku koostöövõrgustiku Soome ajakirjanike, poliitikute, kultuuriinimeste ja Saaremaa Soome kogukonnaga. Oma kontaktide, kultuurielu tundmise ja ka hea soome keele oskuse tõttu on ta hinnatud esineja nii Eestis kui Soomes korraldatud erinevatel üritustel.

Samuti sai Soome Lõvi Rüütelkonna komandöriristi Eesti välisministeeriumi asekantsler Lauri Bambus. Ta on Soome Tallinna suursaatkonna ja Eestit väisavate Soome delegatsioonide oluline vestluspartner välisministeeriumis, kus ta aastast 2010 on töötanud juriidiliste ja konsulaarküsimuste asekantslerina.

Lisaks on tema kesksete tööküsimuste hulka kuulunud ka Eesti ja Venemaa suhete arendamine, olles olnud ka Eesti- Vene piiriläbirääkimistel Eesti osapoole juht. Edukate läbirääkimiste tulemusena allkirjastati leping 18.2.2014 ja sellel on oluline tähtsus ka Soomele.

Tallinna Tehnikaülikooli professor Urmas Lips sai Soome Valge Roosi Rüütelkonna esimese järgi rüütliristi töö eest Soome lahe hüvanguks. Aastast 2008 on ta töötanud tehnikaülikooli meresüsteemide instituudi merefüüsika sektori juhatajana.

Lipsul on ulatuslik rahvusvaheline kontaktvõrgustik ning on osalenud mh HELCOMi töörühmades ja ELi mereküsimusi käsitlevate organite tegevuses. Märkimisväärne osa tema teadustöödest on olnud seotud Läänemere ja Soome lahega ja nende veekogude keskkonna kaitsega. Ta on kõrgelt hinnatud oma ala asjatundja Soomes, tal on erilised teened Soome ja Eesti uurimisinstituutide vahelisele koostööle kaasaaitamises mereuuringute vallas ning ta on märkimisväärselt isiklikult mõjutanud Soome lahe ja Läänemere alast koostööd, kinnitas saatkond.

Soome Kaitsejõudude lipupäeva tähistatakse 4. juunil, kuid Tallinna Soome suursaatkonnas korraldatakse sel puhul pidulik vastuvõtt täna. Samas on see ka lahkumispeoks suursaadik Aleksi Härkönenile.

Hetkel kuum