Sirje Rank • 6. august 2014 kell 9:59

Pankrotilaine Vene turismisektoris

Olukord Venemaa turismisektoris on tänavu sedavõrd kehv, et peaminister Dmitri Medvedev pidas vajalikuks isiklikult sekkuda ning nõuda turismifirmade üle rangemat järelevalvet ning riigi valmisolekut abistada firmade pankrotistumisest hätta jäänud Vene turiste, kirjutab Wall Street Journal.

Sel teisipäeval tuli Vene ametnikel tegelda 15 000 Vene turisti probleemidega, kes jäid oma reisikorraldaja pankroti järel välismaal hätta.

"Igal aastal on mõni firma turult lahkunud, nii nagu igas teises ärivaldkonnas. Tänavu on aga olukorra raskemaks teinud dollari ja euro vahetuskursi muutus. reisid on läinud kallimaks," ütles lehele Venemaa föderaalse turismiagentuuri pressiesindaja Irina Šegolkova. "Plaanid on päevas välismaalt 1500-2000 inimese evakueerimiseks."

Reisikorraldajad on nõudlust üle hinnanud.

Lisaks rubla odavnemisele on nõudlust vähendanud mitteametlikud piirangud politsei- ja julgeolekutöötajate välisreisidele, kel soovitatakse selle asemel puhata Krimmis või Sotšis. Samuti lisavad lääneriikide sanktsioonid inimestes ebakindlust - nii jäetakse välisreis ära.

Läinud kuul läks pankrotti Venemaa üks suuremaid turismifirmasid, Neva, jättes välismaale hätta 6000 turisti. Läinud nädalavahetusel lõpetas tegevuse teine suur firma Labirint. Teisipäeval teatas samast saatusest IntAir, mis on tegutsenud juba 22 aastat.

"Selle sundotsuse põhjuste seas on kiire nõudluse ja ostujõu langus välisvaluutade kiirest kallinemisest ning negatiivne poliitiline olukord," teatas IntAir.

Viimastel aastatel on Venemaa turismisektor olnud kiire kasvuga majandussektor. Läinud aastal külastas turistina välisriiki 18 miljonit venemaalast võrreldes 5,6 miljoniga 2003. aastal.

Hetkel kuum