Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maksualane teisitimõtlemine võib tuua karistuse

  Advokaat Villy Lopman.Foto: Julia-Maria Linna

  Maksuhaldurile kriminaalses mõttes valeandmete esitamise alla võib minna ka maksuseaduste tõlgendamisega eksimine, analüüsib advokaat Villy Lopman.

  Maksukohustuslasel on vabadus teha toiminguid, arvestades muu hulgas maksunduslike kaalutlustega. See riigikohtu tasandil tunnustatud põhimõte tundub esmapilgul lihtne ja selge igal elujuhtumil. Siiski on toimunud oluline muutus. Tänavu on riigikohtus juba kaks korda vaieldud selle üle, kas maksuseaduste enda kasuks tõlgendamisega eksimine on karistatav või mitte (vt riigikohtu otsused asjades nr 3-1-1-55-14 ja nr 3-1-1-40-14).
  Täpsustan, et jutt ei ole maksuhaldurile esitatud andmete võltsimisest või objektiivsete faktide osas valetamisest. Jutt on tõlgendamisest. Seega peaks kõik maksumaksjad, kes tõlgendavad maksuseadusi n-ö enda mätta otsast, arvestama võimalusega, et kui riigi mätta otsast avanev vaade erineb nende omast, võib olukord osutuda riskantseks.
  Jättes kõrvale konkreetsete kohtuasjade detailid, võib üldistatult tuua välja järgmised põhimõtted, mida iga loovam maksumaksja peaks nüüd teadma.
  Maksuhaldurile kriminaalses mõttes valeandmete esitamine ei tähenda mitte üksnes faktide osas valetamist (nt käibe varjamine, fiktiivsete arvete kasutamine), vaid ka õiguse tõlgendamisega eksimist. Õiguse tõlgendamine võib olla ekslik näiteks juhtumitel, kus maksumaksja on tehingu korraldanud viisil, millega kaasneb tavapärasest madalam maksukoormus.
  Maksumaksjal tuleb tähelepanelik olla juhtumitel, mida maksuhaldur võib lugeda õiguslike võimaluste kuritarvitamiseks. Maksuõiguse kuritarvitusteks on maksuhaldur lugenud näiteks nn OÜtamise, dividendide või stipendiumi maksmise palga asemel, füüsilise isiku maksukohustuse ajatamise äriühingute kaudu jne.
  Siinkohal tuleb rõhutada, et riigikohus ei asunud seisukohale, et mõni konkreetne nimetatud maksuõiguslik lahendus oleks kriminaalne. Kohus ei analüüsinudki ühtegi eelnimetatust.
  Samas avas riigikohus ukse selles osas, et maksuseaduste äärmuslik või vale tõlgendamine ehk kuritarvitamine võib teatud juhtudel olla kriminaalne. Seega peavad maksuõiguslikud teisitimõtlejad arvestama sellega, et karistusõiguslikult lubatud tegevuste piiri on koomale tõmmatud.
  Maksuseaduste mittetundmine ei vabasta maksude tasumisest ega vastutusest nende seaduste rikkumise eest. Eeltoodu kehtib aga eeldusel, et maksumaksjal on võimalik maksuseadusi mõista. Seejuures ei ole kellelgi kohustust korraldada oma tegevust viisil, millega kaasneb kõrgem maksukoormus.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Ökonomist: kiire hinnatõus on hakanud tarbimist piirama
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Modera kasvatas poole aastaga müüki 60%
Automüügitarkvara tootev Eesti ettevõte Modera kasvatas selle aasta esimesel poolel müüki 60%, ettevõtte tulu ulatus 654 846 euroni.
Automüügitarkvara tootev Eesti ettevõte Modera kasvatas selle aasta esimesel poolel müüki 60%, ettevõtte tulu ulatus 654 846 euroni.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Kriis Ühendkuningriigi valitsuses jätkub, pannes naela langema
Hilja õhtul vallandas Ühendkuningriigi peaministri koha pärast võitlev Boris Johnson ühe võtmeministri, ehituse ja kohaliku arengu eest vastutava Michael Gove. Valuutaturg reageeris otsusele naela langemisega teiste peamiste valuutade suhtes.
Hilja õhtul vallandas Ühendkuningriigi peaministri koha pärast võitlev Boris Johnson ühe võtmeministri, ehituse ja kohaliku arengu eest vastutava Michael Gove. Valuutaturg reageeris otsusele naela langemisega teiste peamiste valuutade suhtes.
Läti taastab kohustusliku ajateenistuse
Läti plaanib seoses Venemaa põhjustatud pingetega taastada järk-järgult meestele kohustusliku kaitseväeteenistuse, teatas kaitseminister Artis Pabriks.
Läti plaanib seoses Venemaa põhjustatud pingetega taastada järk-järgult meestele kohustusliku kaitseväeteenistuse, teatas kaitseminister Artis Pabriks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.