Harry Tuul • 3. september 2015 kell 9:30

Täna on piinlik olla eestlane

Harry Tuul  Foto: Andras Kralla

Kui süütute inimeste elupaiga süütamine tähendab olla eestlane, siis mul on häbi, kirjutab Äripäeva uudistetoimetaja Harry Tuul.

Vihkamine sai Eestis uue ja koleda mõõtme, kui täna öösel pandi Lääne-Viru maakonnas Väike-Maarja vallas Vao külas põlema varjupaigataotlejate majutuskeskuse välissein. Majas oli põlengu tekkimisel üle poolesaja inimese, kellest 13 olid lapsed. Kuigi lõpp oli õnnelik ja kannatanuid ei olnud, on tegu õõvastava juhtumiga, kus tahtlikult sooviti n-ö heal juhul hirmutada ning hullemal juhul tappa. Teisisõnu oleme jõudnud punkti, kus vihaõhutamine seab ohtu inimelusid.

Pimedusega löödud

Kahjuks on sinna jõudmine olnud vaid aja küsimus, sest vihakõnelejad on püüdnud järjekindlalt ning süstemaatiliselt pagulasi ja põgenikke dehumaniseerida. Ehk võtta neilt inimlikkus.

Ilmekas näide on kaitseväe staabi- ja sidepataljoni teavituskeskuse ohvitser kapten Hannes Võrno, kes on nimetanud põgenikke muu hulgas „murjaniteks“ ja „metsalisteks“. Või Eesti Kaitseliidu avalike suhete osakonna spetsialist Urmas Reitelmann, kes nimetas põgenikke inimrämpsuks, keda tuleb tõrjuda kõikide vahenditega. Näiteks sobib ka riigikogu ja EKRE liige Jaak Madison, kes püüdis vägisi leida oma videoloos Vaost ebainimesi.

Eriti võikal moel on sõna võtnud ka kunagi liberaalset maailmavaadet esindanud Kristiina Ojuland, kes on pagulastest maalinud koguni vaenlased ja kuulutanud, et nendega kaasneb oht valgele rassile ja Eesti ajaloo lõpp. Ning see on alles jäämäe veepealne osa, kui uurida, mis toimub näiteks sotsiaalmeedias, mõnel motoretkel või ka saunas.

Vägivalla sünd

Psühholoogiast on teada, et kujutades teatud inimgruppi - olgu nad pagulased, juudid või muslimid, mitte-inimestena - avame tee vägivallale, sest kaovad loomulikud barjäärid. Vägivald saab õigustuse. Seepärast on Vao kuritöös kaassüüdlased ka kõik need, kes peavad sildistavat vihakõnet. Polegi oluline, kas avalikult või omaette sõprade ja sugulaste keskel.

Ja kui Eestis on keegi, kes arvab, et süütu inimese elu ohtu seadmine teeb temast parema või õigema eestlase, siis mul on häbi. Palun, näitame, et me ei ole sellised.

Hetkel kuum