Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Täna on piinlik olla eestlane

  Harry TuulFoto: Andras Kralla

  Kui süütute inimeste elupaiga süütamine tähendab olla eestlane, siis mul on häbi, kirjutab Äripäeva uudistetoimetaja Harry Tuul.

  Vihkamine sai Eestis uue ja koleda mõõtme, kui täna öösel pandi Lääne-Viru maakonnas Väike-Maarja vallas Vao külas põlema varjupaigataotlejate majutuskeskuse välissein. Majas oli põlengu tekkimisel üle poolesaja inimese, kellest 13 olid lapsed. Kuigi lõpp oli õnnelik ja kannatanuid ei olnud, on tegu õõvastava juhtumiga, kus tahtlikult sooviti n-ö heal juhul hirmutada ning hullemal juhul tappa. Teisisõnu oleme jõudnud punkti, kus vihaõhutamine seab ohtu inimelusid.
  Pimedusega löödud
  Kahjuks on sinna jõudmine olnud vaid aja küsimus, sest vihakõnelejad on püüdnud järjekindlalt ning süstemaatiliselt pagulasi ja põgenikke dehumaniseerida. Ehk võtta neilt inimlikkus.
  Ilmekas näide on kaitseväe staabi- ja sidepataljoni teavituskeskuse ohvitser kapten Hannes Võrno, kes on nimetanud põgenikke muu hulgas „murjaniteks“ ja „metsalisteks“. Või Eesti Kaitseliidu avalike suhete osakonna spetsialist Urmas Reitelmann, kes nimetas põgenikke inimrämpsuks, keda tuleb tõrjuda kõikide vahenditega. Näiteks sobib ka riigikogu ja EKRE liige Jaak Madison, kes püüdis vägisi leida oma videoloos Vaost ebainimesi.
  Eriti võikal moel on sõna võtnud ka kunagi liberaalset maailmavaadet esindanud Kristiina Ojuland, kes on pagulastest maalinud koguni vaenlased ja kuulutanud, et nendega kaasneb oht valgele rassile ja Eesti ajaloo lõpp. Ning see on alles jäämäe veepealne osa, kui uurida, mis toimub näiteks sotsiaalmeedias, mõnel motoretkel või ka saunas.
  Vägivalla sünd
  Psühholoogiast on teada, et kujutades teatud inimgruppi - olgu nad pagulased, juudid või muslimid, mitte-inimestena - avame tee vägivallale, sest kaovad loomulikud barjäärid. Vägivald saab õigustuse. Seepärast on Vao kuritöös kaassüüdlased ka kõik need, kes peavad sildistavat vihakõnet. Polegi oluline, kas avalikult või omaette sõprade ja sugulaste keskel.
  Ja kui Eestis on keegi, kes arvab, et süütu inimese elu ohtu seadmine teeb temast parema või õigema eestlase, siis mul on häbi. Palun, näitame, et me ei ole sellised.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Vandeadvokaat ühistranspordist: alarahastuse vältimine on riigi vastutus
Olukord ühistranspordi korralduses – osaliselt nii-öelda tasuta transpordis – on vilets juba aastaid, kuid kallinenud kütuse tõttu kasvas see kriisiks. Hiljuti rahuldas riigikohus kolm ettevõtjate kaebust, kuid alarahastatud teenindajate seis üha halveneb, kirjutab vedajaid kohtus esindanud vandeadvokaat Jaana Nõgisto.
Olukord ühistranspordi korralduses – osaliselt nii-öelda tasuta transpordis – on vilets juba aastaid, kuid kallinenud kütuse tõttu kasvas see kriisiks. Hiljuti rahuldas riigikohus kolm ettevõtjate kaebust, kuid alarahastatud teenindajate seis üha halveneb, kirjutab vedajaid kohtus esindanud vandeadvokaat Jaana Nõgisto.
EfTENi uusim fond tühistas plaanitud osakute pakkumised
EfTEN Capital tühistab fondivalitsejana oma uusima, EfTEN United Property Fundi avaliku pakkumise käigus välja kuulutatud uute osakute pakkumised, mis pidid vahetappidena kestma aasta lõpuni.
EfTEN Capital tühistab fondivalitsejana oma uusima, EfTEN United Property Fundi avaliku pakkumise käigus välja kuulutatud uute osakute pakkumised, mis pidid vahetappidena kestma aasta lõpuni.
Reaalajas börsiinfo
Edukat tippjuhti Tarmo Noopi kutsuti buldooseriks, aga see on nüüd minevik Lahkumisintervjuu!
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Eesti lõpetab Schengeni viisaga venemaalaste riiki lubamise
Järgmisel nädalal kavatseb valitsus kehtestada sanktsioonid Eesti riigi poolt Vene kodanikele väljastatud Schengeni viisade suhtes ning nende viisade omanikke riiki enam ei lubata.
Järgmisel nädalal kavatseb valitsus kehtestada sanktsioonid Eesti riigi poolt Vene kodanikele väljastatud Schengeni viisade suhtes ning nende viisade omanikke riiki enam ei lubata.
Riigikontroll tõi töötukassa koolitustes välja hulga puudusi ja nõuab nende kontrollimist
Riigikontroll leiab, et töötukassa peab selgeks tegema, millisest koolitusest on töö leidmisel kasu ja kontrollima koolituse taset. Samuti tõi kontroll välja, et töötukassa ei jälgi, kas pärast koolitust läheb inimene õpitud valdkonda tööle.
Riigikontroll leiab, et töötukassa peab selgeks tegema, millisest koolitusest on töö leidmisel kasu ja kontrollima koolituse taset. Samuti tõi kontroll välja, et töötukassa ei jälgi, kas pärast koolitust läheb inimene õpitud valdkonda tööle.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.