Äripäev • 26 veebruar 2016

Kuidas optimeeritakse tulumaksu?

Eurod  Foto: Bloomberg

Kuidas on võimalik mööda hiilida tulumaksuseaduse sättest, mille järgi võib kasumit jaotada nii, et ei pea maksma sentigi tulumaksu? Vaata seda graafiku pealt.

Kui läheneda Eesti tulumaksusüsteemile juriidilisest aspektist, siis ilmneb, et see kuulub „Jõulutunneli“ saate kategooriasse. Nimelt on võimalik mööda hiilida tulumaksuseaduse sättest, mille järgi võib kasumit jaotada (dividende maksta) nii, kuidas südametunnistus lubab, maksmata sentigi tulumaksu, kirjutas ärirahanduse magistrant Priit Pekarev täna ilmunud arvamusloos

Oletame, et OÜs X on 100 000 eurot vaba kapitali, mida aktsionär füüsilise isikuna sooviks endale. Selleks tuleb luua OÜ-le X kahetasandiline valdusühingute konstruktsioon. Teisisõnu, investor hakkab valitsema OÜd X kahe valdusühingu kaudu (B.V Y Hollandis ja OÜ Z Eestis).

Nüüd võtab B.V Y laenu 100 000 eurot (kas pangast või OÜ-lt X – vahet pole, seda on vaja ainult viieks minutiks), ning laenab selle emaühingule OÜ Z. OÜ Z ostab saadud laenu eest endale OÜ X osaluse, makstes kohe saadud laenu eest 100 000 B.V-le Y (osaluse müügihind). Tulenevalt Eesti-Hollandi maksulepingust Eesti siinkohal tehingut maksustada ei tohi.

Oluline on, et OÜ Z on maksnud B.V-le Y müügihinnana 100 000 ning tegemist ei ole laenu tagasimaksega, seega on aga jätkuvalt üleval laenunõue B.V-l Y 100 000 euro ulatuses OÜ Z vastu. Ja siin sünnibki mustkunst, kus finantsmatemaatika abil luuakse paljast õhust nõue (hellitavalt teatakse sellist tehnikat nime all debt-push-down).

Nüüd OÜ Z ja OÜ X ühinevad, mis on maksuneutraalne toiming, ning selle tagajärjel bilansid liidetakse. Ning uus tekkinud äriühing OÜ X&Z, kus on 100 000 vaba kapitali, mis makstakse laenunõudena B.V-le Y ära. 

B.V Y ei pea tulenevalt Hollandi siseriiklikust maksuõigusest sellise osaluse võõrandamise pealt saadud tulult klassikalist tulumaksu maksma ning võib dividendidena välja maksta 100 000 eurot emaühingule OÜ X&Z. Ning OÜ X&Z maksab selle maksuvabalt välja omakorda füüsilisele aktsionärile. Tulumaksuseaduse kohaselt ei tohi OÜ X&Z siinkohal dividendidelt maksu nõuda, küll aga tuleb tehing tuleb deklareerida.

Hetkel kuum