Sten Luiga • 26. aprill 2016 kell 4:00

E-residentsus kisub e-religiooniks

Sten Luiga  Foto: Raul Mee

Ainuüksi lisanduv 100 000 e-residenti võib meile üle jõu käivaks probleemiks osutuda, kirjutab vandeadvokaat Sten Luiga.

Majanduse edasise liberaliseerimise paketid tuleks kõik edasi lükata, kuni on viidud ajakohasele tasemele riigiorganite võimekus ja varustatus majanduskuritegude ja ettevõtjate vastu suunatud kuritegudega võidelda. Praegu on selles valdkonnas tõeline madalseis, ettevõtjatel ei ole sisulist abi majanduskuritegude tagajärjel kannatanuna oodata. Sama puudutab ka n-ö klassikaliste majanduskuritegude uurimist, nagu konkurentsiseaduse rikkumised, kus menetlused venivad ja on väheefektiivsed.

Majanduskuritegevuse uurimise ressursse napib nii prokuratuuril kui ka uurimisorganitel. Samas ei ole kuulda olnud, et oleks juurde antud vahendeid kohtutele, prokuratuurile ja uurimisorganitele virtuaalsete osaühingute ja residentide massilise juurdevorpimise tagajärgedega võitlemiseks. Majanduskuritegevuse takistamise büroo tõstis ressursside nappusele viidates kuritegude uurimise rahalist piirmäära 40 000 eurolt 80 000-le tuhandele. Prefektuuride võimekus muu töö kõrvalt ettevõtluses toimepandud kuritegusid uurida on paraku ka ikka madal.

Väikeettevõttele on ka 10 000eurone vargus suur mure

Samas on ligi 90% Eesti ettevõtetest on väikeettevõtted, kelle jaoks on oluline ka näiteks 10 000 euro suurune vargus. Sageli öeldakse kuriteo läbi kannatanud ettevõtetele, et probleemiga ei ole võimalik tegeleda ja probleemiga võib pöörduda tsiviilkohtu poole. Enamik lööb lihtsalt käega, sest asjaajamine tsiviilkohtus nõuab raha ja aega. Ka Eesti pinnal toime pandud majanduskuritegude uurimine venib, sest pole piisavalt kompetentseid uurijaid ja prokuröre. Majanduskeskkonna hügieeni ja maine seisukorrast on aga ettevõtjate ja ettevõtluse vastu suunatud kuritegevuste uurimine ülitähtis.

Kõigepealt tuleks see asi korda teha, ja kui riigi muud struktuurid on valmis, alles siis võiks kaaluda ettevõtluse n-ö mugavusriigi teenuse pakkumise kontseptsiooni kõlbulikkust. Käimasoleval e-residentsuse programmil on suur oht muutuda e-religiooniks ilma kainete põhjendusteta. Kas tõesti keegi usub, et riigil on valmisolek ja võimekus ohjata probleeme, mis 10 miljoni e-residendi osalusel asutatud ettevõtted võiksid oma tegevusega põhjustada? Ainuüksi lisanduv 100 000 võib meile üle jõu käivaks probleemiks osutuda.

Hetkel kuum