Toomas Taube • 18. juuli 2016 kell 4:45

Piirame pensioni kogumist

Kui teise samba kogumispensioni süsteem on tõesti nii hea ja kasulik, kui poliitikud ja fondivalitsejad väidavad, siis pole karta, et kõrgepalgalised pensionikogujad massiliselt oma sissemaksed lõpetaks, leiab Toomas Taube.   Foto: Eiko Kink

Teise samba kogumispensioni sissemaksetele tuleks kehtestada lagi, kirjutab vandeadvokaat Toomas Taube.

Pensionikogujate sissetulekud erinevad. Nii erinevad ka teise samba pensionifondi sissemakstavad summad. Mõnel pensionikogujal on 10 või 20 aastaga pensionifondi sisse makstud suurem summa, kui mõnel teisel koguneb 30 või 40 aastaga. 

See viib mõttele, et kui teatud summa on pensionifondi kogunenud, võiks pensionikogujal muutuda edasiste sissemaksete tegemine vabatahtlikuks. Kui teatud mõistlik summa on pensionifondi sisse makstud, ei ole head põhjust nõuda teise sambaga liitunult sissemaksetega samas korras jätkamist. Pole põhjendatud nõuda, et 3000- või 5000eurose kuupalgaga peaks teise samba pensionit koguma tingimata sama kaua kui 1000- või 2000eurose kuupalgaga.

Soovija saab ka jätkata

Küll aga peaks jääma võimalus sissemaksete tegemist vabatahtlikult jätkata. Nii saab pensionikoguja ise otsustada, kui suurt pensioni ta teisest sambast tulevikus soovib saada. Samuti tekib võimalus suunata teise samba sissemaksetest vabaks jäänud summad muudesse säästmis- või investeerimisvõimalustesse. Pole saladus, et teise samba kogumispensioni süsteem ei ole ainuvõimalik ja ei tarvitse olla ka tõhusaim viis pensioniaegse sissetuleku tagamiseks.

Kui pensionikoguja otsustab mitte jätkata sissemaksete tegemist, vabaneb ka riik sissemaksete tegemisest. See jätab riigile rohkem raha kätte ja selle arvelt saaks tõusta esimese samba pension.

Näitab investeeringu mõistlikkust

Kui teise samba kogumispensioni süsteem on tõesti nii hea ja kasulik, kui poliitikud ja fondivalitsejad väidavad, siis pole karta, et kõrgepalgalised pensionikogujad massiliselt oma sissemaksed lõpetaks. Mõistik inimene ju ei loobu investeeringute tegemisest kohta, kus need osutuvad investeerijale kasulikuks. Kui aga sissemaksete lõpetamise võimalust siiski aktiivselt kasutatakse, viitab see teise samba kogumispensioni süsteemi nõrkustele ja laiemate muutuste vajadusele.

Teise samba kogumispensioni sissemaksete lae kehtestamisel tekib täiendav indikaator pensionifondide ja fondivalitsejate tegevuse hindamisel sellega, kui palju pensionikogujaid piirdub sissemaksetega kehtestatud lae ulatuses ja kui paljud jätkavad lage ületavate sissemaksetega.

Hetkel kuum