• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Haigekassa nõukogus jooksevad huvid risti

  Maris LauriFoto: Andras Kralla

  Huvigruppide esindajad ei pea kuuluma haigekassa nõukogusse selleks, et haigekassa nende arvamust kuulata ja arvestada saaks, kirjutab reformierakondlasest riigikogulane Maris Lauri.

  Haigekassa vajab muutusi. Üks muudatuste ring puudutab haigekassa töökorraldust, teine ravikindlustust laiemalt. Viimane vajab sisulist arutelu ja nõuab rohkem aega, töökorraldust on võimalik muuta kiiresti ja see aitaks vältida vähemalt mõningate probleemide süvenemist.
  Haigekassa nõukogu peaks koosnema 5-7 inimesest. Üle seitsme liikme ükskõik millise riigiasutuse või -ettevõtte nõukogus on liialt palju, et toimida sujuvalt, koostööd toetavalt ning tagada iga liikme vastus. Tihe ja tihti ülepaisutatud päevakava, rohkelt osalisi ning ajalimiit ei võimalda kõigil liikmetel aktiivselt nõukogu aruteludes osaleda. Veelgi enam, suures nõukogus saab nii mõnigi ka mugavalt kaasa tiksuda, jättes sisulise osalemise häälekamatele. Häda on aga selles, et häälekamatel ei pruugi alati parimad ideed olla ning tihtipeale on neil huvide konflikt. Suures nõukogus on mugav hääletada teiste järgi ning loobuda teemadesse süvenemisest – hiljem saab ju öelda, et kõik või enamus arvas samamoodi.
  Selgem ja kindlam juhtimine
  Huvigruppide esindajad ei pea kuuluma haigekassa nõukogusse selleks, et haigekassa nende arvamust kuulata ja arvestada saaks. Isikud, kelle püsiva huvide konflikti tõttu peab nõukogu oma ülesanded andma juhatusele, ei tohi nõukogusse kuuluda. Olles ise olnud – küll üpris lühikest aega – ministrina haigekassa nõukogu liige, nägin, et huvide konflikti ei suudetud väga tihti vältida. Küsimus ei ole üksnes eelarves, erinevad huvid ilmnevad näiteks info kogumise või analüüside tegemise teemades, selles milliseid ravivõtteid ja ravimeid võiks haigekassa finantseerida, kellelt raviteenust tellida jne.
  Haigekassa nõukogus ei pea olema ministrid, isegi mitte ministeeriumi ametnikud, piisab kahe ministri nimetatud esindajast või isegi valitsuse antud juhtnööridest. Nõukogu liikmetel on vaja tunda ökonoomikat ja Eesti tervishoiu toimimise aluspõhimõtteid. Viimane ei tähenda, et inimene peaks olema meditsiinisüsteemist. Kõige olulisem on siiski nõukogu liikme tahe süveneda keerulistesse probleemidesse, kus huvigruppide vastuolud on tihtipeale üliteravad. Peab olema julgust langetada raskeid otsuseid, öelda, et jah, see või teine ravivõte on hea, kuid kahjuks me ei ole (veel) nii rikkad, et seda endale lubada.
  Tegus nõukogu suudab kindlasti ka haigekassa juhtkonda selgemalt ja kindlamalt juhtida: tagada piisava järelvalve, määratleda täpsemalt vastutuse piirid ja konkreetsemad ülesanded. Nõukogu koosolekud oleksid sisutihedamad ning mitmedki vaidlused huvigruppide esindajate vahel ei toimuks enam nõukogu sees, vaid huvigruppe ära kuulates ning nende väidete põhjendatust kaaludes.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Ulla: kui kukud, tõuse ja proovi uuesti!
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Tallinna Sadama kommertsjuht ostis 10 000 euro eest aktsiaid
Tallinna Sadama juhatuse liige ja kommertsjuht Margus Vihman ostis eelmisel nädalal enam kui 10 000 euro eest Tallinna Sadama aktsiaid, selgub finantsinspektsiooni andmetest.
Tallinna Sadama juhatuse liige ja kommertsjuht Margus Vihman ostis eelmisel nädalal enam kui 10 000 euro eest Tallinna Sadama aktsiaid, selgub finantsinspektsiooni andmetest.
Põllumajandustootjate TOP: olukord on pinev, aga samas ka põnev
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Vähemalt viis head ja paljulubavat investeerimisideed
Äripäeva raadio kuulajate lemmiksaated toovad kuulajateni nii head investeerimisideed kui ka viisid, kuidas ükssarvikud ja mitmekordne tootlus üles leida. Siin on nädala viis Äripäeva raadio kuulajate lemmikut, mida tasub kuulata.
Äripäeva raadio kuulajate lemmiksaated toovad kuulajateni nii head investeerimisideed kui ka viisid, kuidas ükssarvikud ja mitmekordne tootlus üles leida. Siin on nädala viis Äripäeva raadio kuulajate lemmikut, mida tasub kuulata.