Rainer Saad • 23. september 2016 kell 4:15

Eesti Energia börsile. Tõesti?

Rainer Saad  Foto: Andras Kralla

Eesti Energia börsileviimine on hea idee ainult esmapilgul, kirjutab ajakirjanik Rainer Saad.

Kodubörs vajaks uut hingamist ning arutluse alla on tulnud riigifirmade, iseäranis Eesti Energia börsile viimine. Kuid vaadates elektrikontserni majandustulemusi ja analüüsimajade prognoose, tekib küsimus, kas EE tulek börsile on ikkagi hea mõte.

Suve keskpaigas avalikustas reitinguagentuur Moody’s Eesti Energia kohta käiva analüüsi, kus tõdeti, et põlevkivist elektrienergia tootmine on väga kallis ning ettevõte on sunnitud ostma märkimisväärse koguse CO2 kulunorme turult. Moody’s kinnitas Eesti Energia krediidireitingu tasemel Baa3, mis on ainult 1 aste üle spekulatiivse ehk rämpsreitingu.

Kehvad tulemused

Vaadates ka Standard & Poor’si reitingut Eesti Energiale, on see vaid 2 astet üle spekulatiivse ehk rämpsreitingu. Reitingu väljavaade on negatiivne, mis tähendab, et tulevikus võidakse seda langetada.

Märkimisväärne oli Moody’se analüüsis see, et riigi 100% osalust peeti ettevõttele ainult kasuks. Sellest võiks järeldada, et Eesti Energiale avaldab negatiivset mõju, kui ettevõte tuuakse börsile ning müüakse jupikaupa era- ja institutsionaalsetele investoritele.

Ka Eesti Energia tulemused on viimastel aastatel nõrgenenud. Kui 2011. aastal oli kasum aktsia kohta 0,32 eurot, siis 2015. aastal 0,07 eurot.

Eesti Energia lisandumine Tallinna börsile suurendaks küll börsi käivet, kuid on küsitav, kas Eesti Energia aktsia suudaks börsil ka investorite portfelli väärtust kasvatada.

Hetkel kuum