Artikkel

    Mis mul GDPRist, mul on ju kindlustus

    Margot MaksingFoto: advokaadibüroo Derling

    Headel tingimustel sõlmitud kindlustusleping võib küll aidata maandada isikuandmete töötlemisega seotud riske, kuid trahvide eest see ei kaitse, kirjutab advokaadibüroo Derling advokaat Margot Maksing.

    Kuu on möödunud isikuandmete kaitse üldmääruse jõustumisest. Maikuus kuhjusid e-postkastides andmekaitsele viitavaid e-kirjad ja vilkusid veebilehtedel pealetükkivad lisaaknad nõusolekute lunimiseks ja „hädavajaliku teavitustöö“ tegemiseks. Juunis tundub, et see torm on vaibunud. Tegelikult on aga hetkel pigem vaikus enne tõelist tormi. Üldmääruse jõustumine tähendab, et selle rakendamine on algusjärgus – järelevalveasutused alles hakkavad kontrolle teostama, haldus- ja kohtupraktika alles hakkab kujunema.
    Kui mõned ettevõtted tegid mai lõpus veel viimaseid pingutusi, et isikuandmete töötlemist üldmäärusega kooskõlla viia, siis on tänaseni hulgaliselt neid, kes pigem lähtuvad põhimõttest – ootame ja vaatame. Samuti on levinud arusaam, et hea kindlustus päästab isegi üldmäärusest tingitud riskide eest. Turul levivad ka kindlustusandjate pakkumised, millest mõnes näiteks reklaamitakse „võimalust lisada turvatunnet andmekaitseregulatsiooniks valmistumisel.“
    Seega tekib küsimus, kas asi ongi äkki nii lihtne? Kas võib üldmääruse panna rahulikult sahtlisse ning pika ja kuluka tegevuse üldmäärusega vastavusse viimise asemel hoopis sõlmida kindlustuslepingu võimalike riskide maandamiseks?
    Vastutus jääb ettevõttele
    Nii lihtne see paraku siiski pole. Eestis reguleerib kindlustustegevust ja kindlustusvahendust kindlustustegevuse seadus, kindlustuslepinguid käsitletakse ka võlaõigusseaduses. Kindlustustegevuse seaduses antud loetelu kohaselt on võimalik pakkuda mh tsiviilvastutuskindlustust. Üldmääruse ja isikuandmete kaitse seaduse alusel määratavad trahvid on olemuselt aga karistus väärteo eest. Tegemist ei ole tsiviilvastutusega. Samuti ei paigutu trahvide kindlustamine teiste kahjukindlustuse alaliikide alla. Kõnealused loetelud ei ole avatud, see tähendab, et seadusandja soovis ammendavalt ette näha, mis laadi riske on põhimõtteliselt võimalik kindlustada. Eelduslikult on nii Euroopa Liidu kui ka Eesti õigusnormide ühine eesmärk, et väärteo eest määratava trahvi puhul peab säilima selle karistuslik iseloom – karistust peab kandma teo toimepanija, kes ei saa tasumise kohustust veeretada kindlustusandjale.
    Lisaks trahvidele võib aga isikuandmetega seotud rikkumistega kaasneda muu kahju või kulu (andmesubjektide nõuded, kulud töötlemisprotsesside muutmiseks jne). Kas nende osas võiks ettevõte ennast kindlustada? Võlaõigusseadusest tulenevalt vabaneb kindlustusandja lepingu täitmise kohustusest, kui kindlusvõtja põhjustas tahtlikult ja õigusvastaselt sündmuse toimumise, millest tulenevalt kindlustusvõtja kahjustatud isiku ees vastutab. Järelikult kui ettevõte ei ole võimeline näitama vähemalt püüdlusi oma tegevuse isikuandmete kaitse üldmäärusega kooskõlla viimiseks, siis on seda võimalik tõlgendada sündmuse tahtliku ja õigusvastase põhjustamisena. Seega isegi juhul, kui ettevõte on sõlminud esmapilgul väga headel tingimustel kindlustuslepingu, ei tarvitse ta pääseda üldmäärusest ja sellest tulenevast vastutusest. Kindlustus võib aidata leevendada võimalikke eksimusi ja apsakaid üldmääruse kohaldamisel, kuid ei kaitse täieliku tegevusetuse eest.
    Ettevõtted, kes on pööranud tähelepanu üldmääruse nõuetele, võivad ilmselt nüüd mõnda aega veidi rahulikumalt hingata. Ootajate ja kindlustajate olukord kisub järelevalveasutuste kullipilgu all aga pingelisemaks. Ilma rakenduspraktikata ei ole võimalik püstitatud teema osas täiesti kindlat üldist „jah“ või „ei“ vastust anda, palju oleneb konkreetse juhtumi asjaoludest. Äärmiselt tõenäoline on aga see, et lihtsalt kindlustuse kilbi taha peitumine ei anna kaitset üldmäärusest tulenevate võimalike riskide ega trahvide eest. Hästi läbimõeldud kindlustusleping võib aga kõigile osapooltele kasu tuua. Seega tasub nii kindlustusandjatel läbi mõelda võimalikud täiendavalt kindlustatavad valdkonnad kui ka kindlustusvõtjatel endil uurida võimalusi erinevate uudsete riskide maandamiseks.
    Autor: Margot Maksing
  • Hetkel kuum
Nordeconi ehitusdivisjoni juht: pole põhjust arvata, et ehitusmaterjalide hinnad langevad
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Toiduainete hinnatipp hakkab mööda saama
Jaanuaris inflatsioonist suurima ampsu võtnud toiduhindade tõus on Euroopas juba läbi ja peatselt juhtub sama meil, prognoosivad analüütikud.
Jaanuaris inflatsioonist suurima ampsu võtnud toiduhindade tõus on Euroopas juba läbi ja peatselt juhtub sama meil, prognoosivad analüütikud.
Harju Elekter ja Nordeconi tütar sõlmisid 5 miljoni eurose lepingu
Harju Elekter sõlmis koos Nordeconi tütarettevõttega ehituslepingu Allika tööstusparki tootmishoone rajamiseks.
Harju Elekter sõlmis koos Nordeconi tütarettevõttega ehituslepingu Allika tööstusparki tootmishoone rajamiseks.
Reaalajas börsiinfo
Mikrofoniga Soomes: ettevõtted viisid end turismimessiks parimasse turundusvormi
Talvekuudel planeerib suurem osa turismisektori tegijatest uue kõrghooaja tegevusi ja viib end turunduslikku tippvormi, mistõttu käis „Turismitunni" saatejuht Gregor Alaküla külas Soome turismimessil Matka, et uurida, kuidas Eesti ettevõtted end soomlastele turundavad.
Talvekuudel planeerib suurem osa turismisektori tegijatest uue kõrghooaja tegevusi ja viib end turunduslikku tippvormi, mistõttu käis „Turismitunni" saatejuht Gregor Alaküla külas Soome turismimessil Matka, et uurida, kuidas Eesti ettevõtted end soomlastele turundavad.
GALERII: Spordijuhtimise aastakonverents 2023
2. veebruaril toimus Radisson Blu Hotell Olümpia konverentsikeskuses Äripäeva ja Eesti Olümpiakomitee korraldatud Spordijuhtimise Aastakonverents 2023: Piiride ületamisest.
2. veebruaril toimus Radisson Blu Hotell Olümpia konverentsikeskuses Äripäeva ja Eesti Olümpiakomitee korraldatud Spordijuhtimise Aastakonverents 2023: Piiride ületamisest.
Nordeconi ehitusdivisjoni juht: pole põhjust arvata, et ehitusmaterjalide hinnad langevad
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
GALERII: Spordijuhtimise aastakonverents 2023
2. veebruaril toimus Radisson Blu Hotell Olümpia konverentsikeskuses Äripäeva ja Eesti Olümpiakomitee korraldatud Spordijuhtimise Aastakonverents 2023: Piiride ületamisest.
2. veebruaril toimus Radisson Blu Hotell Olümpia konverentsikeskuses Äripäeva ja Eesti Olümpiakomitee korraldatud Spordijuhtimise Aastakonverents 2023: Piiride ületamisest.

Olulisemad uudised

Raadiohommikus: LHV avaldab tulemused, Türgi toibub šokist
Hommikuprogrammi külaline on LHV Groupi juht Madis Toomsalu, kellega käime üle Tallinna börsi ühe lipulaeva värsked 2022. aasta neljanda kvartali ja 2022. aasta auditeerimata tulemused. Lisaks vaatame otsa päevakajalistele teemadele, mis puudutavad nii pangandussektorit kui majanduse üldist käekäiku.
Hommikuprogrammi külaline on LHV Groupi juht Madis Toomsalu, kellega käime üle Tallinna börsi ühe lipulaeva värsked 2022. aasta neljanda kvartali ja 2022. aasta auditeerimata tulemused. Lisaks vaatame otsa päevakajalistele teemadele, mis puudutavad nii pangandussektorit kui majanduse üldist käekäiku.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.