Henry Auväärt • 13. juuni 2019 kell 13:33

Kahenädalane puhkus on muutumas luksuseks

Koguni iga neljas töötaja Eestis ei saa endale tänavu lubada kahenädalast puhkust, mis on seadusega ette nähtud, kirjutab CVKeskus.ee turundusjuht Henry Auväärt.

Henry Auväärt  Foto: Veiko Tõkman

Peamiselt takistab puhkusele minemist liigne töökoormus, nähtub CVKeskus.ee pea 2700 töövõtjat kaasanud uuringust. Enam kui iga kümnes töötaja tõi välja, et ta ei saa puhata järjestikku 14 päeva töökohustuste tõttu. Lisaks töökoormusele kartis 3% töötajatest pika puhkuse tõttu palgas kaotada. Samas näeb Eesti töölepingu seadus ette, et töötajal tuleb kalendriaasta jooksul puhata järjestikku vähemalt 14 kalendripäeva.

Varasemad uuringud on näidanud, et tööjõupuudus sunnib tööandjaid tõstma olemasolevate töötajate töökoormust. Värske töötajate puhkuseplaanide uuring näitabki, et kahenädalane puhkus on muutumas pigem luksuseks, mida paljud endale lubada ei saa.

Sel aastal on kahenädalasel puhkusel juba olnud kõigest 16% töövõtjatest. Suurem osa töövõtjatest, kes kavatseb kaks nädalat järjestikku puhata, plaanib puhkuse välja võtta aasta teises pooles. Seega on teisel poolaastal töötajatel oodata veelgi suuremat töökoormust, kuna suur osa töötajatest peab asendama ka puhkavaid kolleege.

Valdkondade lõikes ei plaani kahenädalast puhkust tänavu välja võtta koguni 37% ehitussektori ja 36% turunduse ja reklaami valdkonna töötajatest. Kõige paremad võimalused puhata on riigisektori töötajatel, kus kahenädalase puhkuse jätab vahele kõigest 4% töövõtjatest.

Hetkel kuum