Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Frank ja euro versus sendid ja kuklid

  Lugano järvepromenaadil oma tavapärast tervisejooksu tehes või peaväljakul hommiku-espressot juues ei adugi kohe, et ümbritsevaid turiste on tunduvalt vähemaks jäänud, kirjutab Šveitsist Universita della Svizzera italiana õppiv Liis Männamaa.

  Sagimist, fotoaparaatide välkumist on justkui palju ning endistviisi keerukas on promenaadil turismigruppide vahel manöövreid sooritada.Ning miks ei peakski nad siia tulema? Luganol, mis asub Šveitsi itaaliakeelses Ticino piirkonnas, on palju pakkuda igale maitsele – lummavad vaated Alpidele, purjekad järvel, matkarajad mägedesse ja ajaloolised külakesed ümberringi.
  Sellel medalil on aga ka teine pool – puhkus Ticinos ja üldiselt Šveitsis on muutunud liiga kalliks. Kui pikki aastaid oli Ticino näiteks sakslastele, tänu heale maanteeühendusele, mugav ja kiire viis itaaliapärasesse kultuuri reisida ning seal nädalakese veeta, siis täna, Šveitsi frangi ja euro suhte tõttu, eelistatakse hoopis odavlendu „päris“ Itaaliasse, kus võimalik kohapeal sama raha eest endale rohkem lubada.
  Tugev frank ohustab riigi majandust üldises mõttes, kuid turism saab kõige tugevama löögi – jäävad ju välisturistid tulemata ning ka kohalikud kasutavad pigem võimalust ning reisivad odavamatele jahimaadele. Nii ollakse üsna mures lähitulevikule vaadates – hindu ei saa ega taheta väga langetada, moodustatakse küll reisipakette, kuid tihtilugu osutuvad need siiski kallimaks mõne naaberriigi omadest.
  Šveitsi saksa keeles on ütlus: „Chasch nöd s Foifi und s Weggli ha“ - Sul ei saa olla korraga viite senti JA kuklit – ikka kas üks või teine. Selle mõttega saab ehk natukene vaielda, ent hetkeseisuga võib see praegust olukorda iseloomustada küll – paralleelselt ümbritsevale raskele seisule kogu Euroopas on Šveitsil oma tugeva valuutaga päris keeruline konkureerida – tugev frank JA turismimassid ei sobi praegu kokku.
  Mis edasi? Seda näitab vaid aeg. Kuid kindel on see, et Šveitsil üksinda on raske midagi parandada. Kõik peab käima ikka kooskõlas kogu Euroopaga. 
 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Jaapani jeen langes dollari suhtes kriitiliselt madalale tasemele
Jaapani jeen nõrgenes dollari suhtes kümnendat päeva järjest ja üks dollar maksab nüüd 158 jeeni, mis on Jaapani valuuta jaoks madalaim tase 34 aasta jooksul.
Jaapani jeen nõrgenes dollari suhtes kümnendat päeva järjest ja üks dollar maksab nüüd 158 jeeni, mis on Jaapani valuuta jaoks madalaim tase 34 aasta jooksul.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Panga personalijuht: kõigile sama palga maksmine on märk nõrgast juhtimisest
Ettevõtte töötajatele sama palga maksmine on märk nõrgast juhtimisest, ütles SEB personali ja koolituse divisjoni direktor Margit Pugal.
Ettevõtte töötajatele sama palga maksmine on märk nõrgast juhtimisest, ütles SEB personali ja koolituse divisjoni direktor Margit Pugal.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Eluaseme hinnad kasvasid aastaga pea 8%
Eluaseme hinnaindeks kasvas esimeses kvartalis aastaga 7,8 protsenti, neljanda kvartaliga võrreldes ulatus indeksi tõus 2 protsendini, teatas statistikaamet.
Eluaseme hinnaindeks kasvas esimeses kvartalis aastaga 7,8 protsenti, neljanda kvartaliga võrreldes ulatus indeksi tõus 2 protsendini, teatas statistikaamet.
Kodutehnika kauplusekett esitas pankrotiavalduse
Hiljuti mitu kauplust kinni pannud koduelektroonika müüja Expert Eesti OÜ esitas täna Harju maakohtule pankrotiavalduse.
Hiljuti mitu kauplust kinni pannud koduelektroonika müüja Expert Eesti OÜ esitas täna Harju maakohtule pankrotiavalduse.