• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Peeter Koppel: trükivärvine raha otsib aktsiaid

  Alates 2009. aasta naistepäevast on aktsiaturud globaalselt olnud paari vahepealse apsuga selges tõusutrendis. Paraku on see jäänud paljudele muidu väga tublidele ja tarkadele inimestele arusaamatuks, sest tausta vaadeldes on vähemalt arenenud maailmas samal ajal olnud probleeme kuhjaga, kirjutab SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel.

  Probleeme on alates euroala võlakriisist, mis muide on n-ö lahendusele lähemale liikunud ainult ajaliselt, kuni selliste uudisteni, et aeg-ajalt valmistub veidi teistsuguses võlakriisis vaevlev USA valitsus poliitilise patiseisu tõttu uksi kinni panema (või mõneks ajaks panebki). Samal ajal on aga investeerimiskeskkond liikunud tootlust otsides järk-järgult kõrgema riski suunas, mängides vingerpussi kõigile, kes on otsustanud isegi negatiivsete reaalintresside kontekstis ettevaatlikud olla ja portfellides tavalisest suuremat raha osakaalu hoida.
  Teatud (riskantsete) varade hinnatõus on toimunud hoopis päris kenas kooskõlas sellega, kui lahked on olnud arenenud maailma keskpangad. Ei ole palju öelda, et see lahkus on kaasa toonud midagi, mida nimetatakse varahindade inflatsiooniks. Viimane protsess on viinud näiteks USA aktsiaturud tasemele, millelt päris agressiivselt enam osta ei tahaks.
  Nüüd on küsimus, kuhu raha edaspidi liikuda võiks? Vastus võib olla kummaline – näiteks Euroopasse. Kuigi kriis Euroopas teatavasti kestab, sai majanduslangus euroalas käesoleva aasta teises kvartalis läbi. Reaalsusega tasapisi leppimine on mõnevõrra parandanud euroala riikide konkurentsivõimet ning nende jooksevkonto olukord on paranenud. Samuti on mitmed ettevaatavad indikaatorid euroalal kasvanud oodatust rohkem, viidates eriti läbi ostujuhtide indeksite, et vähemalt vahetu tuleviku suhtes ei olda enam päris üdini pessimistlikud.
  SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel arutleb, miks aktsiad ja muud riskantsed varad on liikunud eelkõige kooskõlas sellega, kuidas arenenud maailma keskpangad on käed rahatrükivärviga koos üritanud süsteemi püsti hoida. Loe tema arvamuslugu pikemalt tänase Äripäeva paberväljaandes.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peapiiskop emeeritus: peame moraalselt toime tulema
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
JPMorgani analüütik: aktsiahinnad ronivad august välja
JPMorgan Chase & Co mõjuka analüütiku Marko Kolanovici sõnul tõusevad aktsiahinnad tagasi ja majanduslangust tänavu ei tule.
JPMorgan Chase & Co mõjuka analüütiku Marko Kolanovici sõnul tõusevad aktsiahinnad tagasi ja majanduslangust tänavu ei tule.
Kristi Saare juhtidele: sul on juba piisavalt, aita nüüd teisi
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Boroditš: ma ei tea, mida ma valesti tegin, aga ärge muretsege, mina saan hakkama
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.