• Jaga lugu:

  Peeter Koppel: trükivärvine raha otsib aktsiaid

  Alates 2009. aasta naistepäevast on aktsiaturud globaalselt olnud paari vahepealse apsuga selges tõusutrendis. Paraku on see jäänud paljudele muidu väga tublidele ja tarkadele inimestele arusaamatuks, sest tausta vaadeldes on vähemalt arenenud maailmas samal ajal olnud probleeme kuhjaga, kirjutab SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel.

  Probleeme on alates euroala võlakriisist, mis muide on n-ö lahendusele lähemale liikunud ainult ajaliselt, kuni selliste uudisteni, et aeg-ajalt valmistub veidi teistsuguses võlakriisis vaevlev USA valitsus poliitilise patiseisu tõttu uksi kinni panema (või mõneks ajaks panebki). Samal ajal on aga investeerimiskeskkond liikunud tootlust otsides järk-järgult kõrgema riski suunas, mängides vingerpussi kõigile, kes on otsustanud isegi negatiivsete reaalintresside kontekstis ettevaatlikud olla ja portfellides tavalisest suuremat raha osakaalu hoida.
  Teatud (riskantsete) varade hinnatõus on toimunud hoopis päris kenas kooskõlas sellega, kui lahked on olnud arenenud maailma keskpangad. Ei ole palju öelda, et see lahkus on kaasa toonud midagi, mida nimetatakse varahindade inflatsiooniks. Viimane protsess on viinud näiteks USA aktsiaturud tasemele, millelt päris agressiivselt enam osta ei tahaks.
  Nüüd on küsimus, kuhu raha edaspidi liikuda võiks? Vastus võib olla kummaline – näiteks Euroopasse. Kuigi kriis Euroopas teatavasti kestab, sai majanduslangus euroalas käesoleva aasta teises kvartalis läbi. Reaalsusega tasapisi leppimine on mõnevõrra parandanud euroala riikide konkurentsivõimet ning nende jooksevkonto olukord on paranenud. Samuti on mitmed ettevaatavad indikaatorid euroalal kasvanud oodatust rohkem, viidates eriti läbi ostujuhtide indeksite, et vähemalt vahetu tuleviku suhtes ei olda enam päris üdini pessimistlikud.
  SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel arutleb, miks aktsiad ja muud riskantsed varad on liikunud eelkõige kooskõlas sellega, kuidas arenenud maailma keskpangad on käed rahatrükivärviga koos üritanud süsteemi püsti hoida. Loe tema arvamuslugu pikemalt tänase Äripäeva paberväljaandes.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Alliksaar: hinnad kerkivad, kuid pelgalt see ei pruugi õnne õuele tuua
Keerulistes oludes on juhtimiskvaliteet eriti tähtis, et leida õige strateegia, mille abil uues olukorras efektiivsuse näitajaid ja kasumlikkust kasvatada, kirjutab KPMG auditi juht Indrek Alliksaar Äripäeva Infopanga ehitusmaterjalide tootjate aastaraportile antud kommentaaris.
Keerulistes oludes on juhtimiskvaliteet eriti tähtis, et leida õige strateegia, mille abil uues olukorras efektiivsuse näitajaid ja kasumlikkust kasvatada, kirjutab KPMG auditi juht Indrek Alliksaar Äripäeva Infopanga ehitusmaterjalide tootjate aastaraportile antud kommentaaris.
Nordecon ehitab 17 miljoni eest Ahtri tänavale büroohoone
Nordecon sõlmis 17 miljoni euro suuruse lepingu Ahtri tänaval asuva Roseni Maja büroohoone ehitamiseks, selgub börsiteatest.
Nordecon sõlmis 17 miljoni euro suuruse lepingu Ahtri tänaval asuva Roseni Maja büroohoone ehitamiseks, selgub börsiteatest.
Kuidas väljuda õpilasfirma programmist päris firma omanikuna Samm-sammult: kuidas teha edukas äri
Igal aastal peavad gümnaasiumiastme õpilased otsustama, kas teha uurimistöö või õpilasfirma. Mõnel läheb nii hästi, et lõpuks sünnib päris firma koos maailmavallutusplaanidega.
Igal aastal peavad gümnaasiumiastme õpilased otsustama, kas teha uurimistöö või õpilasfirma. Mõnel läheb nii hästi, et lõpuks sünnib päris firma koos maailmavallutusplaanidega.
Arvuti hakkab elektri asemel kasutama valgust
Uued ülijuhtivad materjalid, tehisintellekti võimalused haiguste diagnoosimisel, moodne taaskasutus – nendest ja ka teistest huvitavatest teemadest on juttu Äripäevas välja antava ajakirja Imeline Teadus augusti numbris.
Uued ülijuhtivad materjalid, tehisintellekti võimalused haiguste diagnoosimisel, moodne taaskasutus – nendest ja ka teistest huvitavatest teemadest on juttu Äripäevas välja antava ajakirja Imeline Teadus augusti numbris.