• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ühisrahastuse riskid väärivad teadvustamist

  Enne ühisrahastusprojekti kasuks otsustamist tasub ennast projektiga hästi kurssi viia, kirjutab advokaat Liis Halling.

  Investeerimismaastikul tekitavad elevust uued rahapaigutamise võimalused: ühisrahastuse abil võib igaühest juba saja euroga saada investor.
  Kui USAs on välja töötatud seadusandlikud piirangud, mille kohaselt võib väikeinvestor ühisrahastuse kaudu investeerida maksimaalselt 5–10% aastasissetulekust, siis Eestis seadused ühisrahastuse valdkonda veel ei reguleeri. Seetõttu peab oma igapäevast leiba väljaspool finantsvaldkonda teeniv väikeinvestor silmas pidama, et ühisrahastuse projektiga kaasnevate riskide eest vastutab eelkõige ikkagi tema ise.
  Tee asjad selgeks. Enne ühisrahastusprojekti kasuks otsustamist tuleks ennast projektiga hästi kurssi viia, küsides endalt muu hulgas järgnevaid küsimusi.
  Milline on tehingu tegelik struktuur väljareklaamitava kiire tulu taga? Kuidas toimub investeeringu majandamine, kelle omandis on investeerimisobjekt ja kuidas tehakse investeeringuga seotud otsuseid? Gild Arbitrage’i riskikapitalifondi juhtumis kaotasid läbipaistmatute skeemide tõttu oma raha väga kogenud investorid – kuidas on antud juhul projekti riskid maandatud?
  Kui tegu on tõesti nii hea projektiga, kui reklaamitakse, miks otsib projekt finantseeringut ühisrahastuse kaudu? Sadade või tuhandete väikeinvestorite asemel oleks tunduvalt lihtsam tegeleda ühe või kahe suur­investoriga.
  Ühisrahastuse puhul tuleb arvestada, et väikese osalusega investoril ei ole hiljem võimalik mõjutada investeerimisobjekti käekäiku. Kui objektiks on näiteks kinnisvara, siis hoone haldamisega seotud otsuseid teeb keegi teine ning väikeinvestoril ei ole võimalik otsuste tegemisel kaasa rääkida.
  Kui likviidne on investeering? Kui aktsiad, fondiosakud ja kinnisvara saab üldjuhul probleemideta müüa, siis ühisrahastuse puhul võib raha projekti pikaks ajaks n-ö kinni jääda.
  Usaldus on see, mis loeb. Viimaks tuleb kindlaks teha, et projekti vedavad inimesed on usaldusväärsed ja piisavate kogemustega. Ühisrahastus annab väikeinvestoritele uusi võimalusi, oluline on aga pakutavaid võimalusi kriitiliselt analüüsida ning mitte lasta end pimestada lubaduste ja oodatava tootlusega.
   
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Börs: USA aktsiaturud lõpetasid nädala väikse tõusuga
USA aktsiaturud lõpetasid nädala viimase päeva väikse tõusuga, vaatamata sellele, et Euroopa turud olid Evergrandega seotud mure tõttu järsult odavnemas, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid nädala viimase päeva väikse tõusuga, vaatamata sellele, et Euroopa turud olid Evergrandega seotud mure tõttu järsult odavnemas, vahendab Reuters.
Looduskivi on nägus ja vastupidav naturaalne materjal
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Suurpõllumees Tõnu Post: toit ei tohi olla odav
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.