Juhan Lang • 23. detsember 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Analüütik: Vene majandus kukub ligi 8%

Kukkunud rubla on üks Vene majanduse kirstunael.  Foto: EPA

Kopenhaagenis tegutseva Danske Banki analüütik Vladimir Miklaševski usub, et Vene majandus langeb tuleval aastal 7,9% ehk pea sama palju kui 2009. aasta globaalse finantskriisi ajal.

„Tänu geopoliitilistele probleemidele ja lääne sanktsioonidele on kasvanud nii tarbijahinnad kui ka välisfinantseerimise kulu,“ põhjendas ta oma ennustust Reutersile.

Uudisteagentuuri küsitletud 11 analüütiku konsensus ennustab, et 2015. aastal langeb Vene majandus 3,6% vastukaaluks tänavusele ligi 0,5% tõusule. Samuti leidis analüütikute konsensus, et tuleval aastal jääb rubla surve alla, survestades omakorda keskpanka jätta hirmkõrged intressimäärad muutmata.

Veel aasta algul prognoosisid analüütikud, et Vene majandus kasvab aastaga 2%. Alates esmaste prognooside avaldamisest on Vene karu aga korralikult sugeda saanud nii langevatelt nafta hindadelt kui ka lääne sanktsioonidelt, millega on muu hulgas suures jaos kinni keeratud välismaised rahakraanid.

Reutersi küsitlustulemuste põhjal on Venemaa inflatsioon tänavu aasta lõpuks 10,1% ehk pea poole rohkem kui prognoosis aasta algul Vene keskpank. Tulevaks aastaks pakuvad analüütikud 9,2% inflatsiooni.

Venemaa endine rahandusminister Aleksei Kudrin rääkis esmaspäeval, et tema nägemuse järgi ronib inflatsioon 12-15% peale ja riik jõuab täielikku majanduskriisi.

Rubla on tänavu USA dollari vastu kukkunud enam kui 40%, kuid on viimaste nädalaga tänu keskpanga ja rahandusministeeriumi sammudele ning stabiliseerunud nafta hindadele, veidi toibunud. Ökonomistid ennustavad, et tänavu aasta lõpuks kaupleb dollar 60 rublal ja järgmise aasta lõpuks 50 rublal.

Siiski leidis Informa Global Marketsi analüütik Christopher Shiells, et rubla edasist liikumist on väga raske ette näha. „Aga olen arvamusel, et halvim on möödas,“ tunnistas ta.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt