Pille Ivask • 19. oktoober 2015 kell 5:12

Saudi Araabia kogub naftat

autokütus  Foto: epa

Saudi Araabia ladustas augustis rekordkoguse naftat, kuna eksport langes, vahendab Bloomberg.

Joint Organisations Data Initiative’i veebilehel olevate andmete põhjal kerkisid kaubandusliku toornafta varud augustis 326,6 miljonile barrelile, mis on kõrgeim tase alates 2002. aastast. Juulis oli Saudi Araabial naftavarusid 320,2 miljoni barreli jagu.

Saudi Araabia naftaeksport langes augustis 3,8 protsendi võrra seitsmele miljonile barrelile päevas. Ekspordiandmetest võib välja lugeda, et Saudi Araabia naftaeksport on alates märtsist kukkunud iga kuu, välja arvatud juunis.

Brenti toornafta hind on tänavu langenud 12 protsendi võrra. Hoolimata tugevast ülepakkumisest maailmaturul pole OPECi de facto riider Saudi Araabia huvi üles näidanud tootmismahte kärpida. Naftabarreli hind liigub praegu 50 dollari juures.

Andmetest selgub, et Saudi Araabia siiski on veidi tootmismahte kärpinud. Kui juulis tootis Saudi Araabia päevas 10,36 miljonit barrelit naftat, siis augustis oli see vähenenud 10,27 miljonile barrelile päevas. Kuningriik on OPECile teada andnud, et septembris toodeti 10,23 miljonit barrelit naftat. Juunikuu märkis saudide jaoks kõigi aegade kõrgemat päevast keskmist naftatoodangut, mil see kerkis 10,56 miljoni barrelini, ületades sellega 1980. aastast kehtiva rekordi.

Hetkel kuum