Birjo Must • 22. november 2015 kell 7:00

Euro ja dollari võrdsustumine hingab kuklasse

USA dollari tugevnemine jätkub.  Foto: EPA

Alates oktoobrist võttis euro kurss dollarisse uuesti järsu suuna alla ning analüütikute hinnangul jõuavad valuutad uuel aastal pariteeti. Sellest olukorrast lõikavad eelkõige kasu Euroopa eksportöörid ning eratarbimisele suunatud firmad.

Euro on tänavu langenud:

USA dollari suhtes 11,7%, 1,0683 dollarile. 

Briti naela suhtes 10%, 0,69941 naelale.

Jaapani jeeni suhtes 9,3%, 131,23 jeenile.

"Euro on märkimisväärses languses ja arvan, et see trend jätkub," kommenteeris olukorda TradingAnalysis.com-i asutaja Todd Gordon sel nädalal uudisteagentuurile CNBC.

Teisipäeval kukkus Euroopa ühisvaluuta USA dollari suhtes madalaimale tasemele alates tänavu aprillist. Kuigi nädala teises pooles võttis kurss uuesti suuna üles, viisid Euroopa Keskpanga (EKP) presidendi Mario Draghi sõnad selle reedel uuesti langusesse. Praeguste arengute valguses prognoosivad maailma suurpangad, et tuleva aasta esimeses pooles toimub valuutade võrdsustumine, mida nähti viimati 2002. aastal.

Euro on dollari suhtes langenud  Foto: Miguel Alvarez

USA makronäitajad tugevamad

Valuutade liikumine peegeldab ühtlasi ka seda, et investorid ootavad pikisilmi kahte üliolulist valuuta- ja intressiturgusid mõjutavat sündmust. Kõigepealt koguneb 2. detsembril EKP nõukogu, kus avalikustatakse keskpanga majandusprognoos ja ootus inflatsiooni taastumise kiirusele. Kuu keskpaigas, 15.-16. detsembril, toimub USA Föderaalreservi (Fed) istung, kust oodatakse esimest intressimäärade tõstmist viimase üheksa aasta jooksul.

Nordea panga peaökonomisti Tõnu Palmi sõnul toetavad euro nõrgemist dollari suhtes nii USA tugevamad makronäitajad kui ka keskpankade rahapoliitikate pikaaegne lahknevus. Nõnda aitavad dollarit tugevdada USA tööpuuduse edasine langus ja euroalast kiirem inflatsiooni taastumine.

Uuel aastal pariteet, kuid mitte kauaks

Kuigi euro nõrgenemine dollari suhtes on Palmi hinnangul suuresti juba realiseerunud, toetavad seda ka euroala rahasüsteemi liiglikviidsuse kasv ja veelgi suuremaks kärisevad dollari-euro intressimarginaalid. "Ehk jõuame enne järgmise aasta suve korraks pariteedi tasemele, mille käigus testitakse euro põhja püsimist," arvas ökonomist.

Samas tõdes Palm, et niisama pariteedi puutumisega finantsturg tavaliselt ei piirdu, vaid olulisi toetustasemeid ka testitakse. Sellel perioodil muutuvad keskpankade sõnumid valuutaturu jaoks eriti tähtsaks.

Nõrk euro võib Palmi sõnul olla vaid järgmise aasta teema. "Kui pikemas perspektiivis hakkab euroala majandusel paremini minema ja riskivalmidus taastub, siis hakkab ka euro taas tugevnema," märkis Palm, lisades, et ülejärgmise aasta euro-dollari kursi siht on Nordeal 1,10 dollarit.

LHV analüütiku Erko Rebase sõnul on viimastest keskpanga majandusprognoosidest näha, et euro-dollari kursi puhul lähtutakse järgnevatel aastatel 1,10 dollari tasemest. See on oluline orientiir ka investorite jaoks. "Täna kaupleb euro-dollar juba oluliselt madalamal ning loob sellel tasemel püsides eurotsooni SKP kasvule ja inflatsioonile väikese lisastiimuli," arvas Rebane. Siiski võib analüütiku sõnul kesta täiendav euro müügisurve juhul, kui keskpank näeb uues prognoosis kursi taset allpool 1,10 dollari piiri.

Investoritele mitu soovitust

Mõlema spetsialisti sõnul toetab euro nõrgenemine kahtlemata Euroopa eksportööride tulusid, sest kasvatab nende konkurentsivõimet rahvusvahelistel turgudel. Euroopa börsid on muutunud investorite jaoks atraktiivsemaks ka riskantsete arenevate turgude taustal.

Finantsturud on Palmi hinnangul siiski Fedi intressitõstmise detsembris ja sellele järgnevad aeglased intressitõusud aktsiahindadesse juba paljuski sisse arvestanud. Tema sõnul pole finantsvarade hinnad praegu küll odavad, kuid kasvava majanduse toel on ruumi sissetulekute kasvuks.

"Väike hinnakasv ja madalad intressid on tõstnud elanike reaalset ostujõudu, millest võidavad teenindavad ettevõtted. Majanduskasvu veab valdavalt eratarbimine. Seega just eratarbimisega seotud ettevõtetel läheb praegu majanduslikult suhteliselt paremini kui tööstusettevõtetel," märkis Palm, tuues näiteks spordifirma Nike, mille aktsia on tänavu tõusnud üle 30%.  

Rebase sõnul survestaks dollari edasine tugevnemine USAs firmasid, mis teenivad olulise osa oma tuludest eksporditurgudelt. Samal ajal võivad analüütiku kinnitusel USAs atraktiivsemaks muutuda kodumaisele tarbijale keskenduvad ettevõtted, sest intressimäära tõstmine eeldab palgakasvu kiirenemist ja majandusaktiivsuse tõusu.  

Huvi kasvab võlakirjade vastu

Palm juhtis tähelepanu ka sellele, et nõrk euro ja madalate intresside perspektiiv on ühtlasi kasvatanud huvi euro võlakirjade emiteerimise vastu. "Ettevõtjad saavad ennast senisest soodsamalt finantseerida euro võlakirjaturul ka pikemate tähtaegade abil," märkis Palm. Näiteks olevat tänavu USA ettevõtete osakaal euro korporatiivvõlakirjade uute emissioonide mahust kasvanud üle viiendiku, mis on rekordiline tase. Lisaks on euro jätkuvalt oluline finantseerimise valuuta, märkis Palm.

Hetkel kuum