Kadi Neemre • 21. jaanuar 2016
Jaga lugu:

Kuidas reageerib Fed turgude olukorrale?

Foto: EPA

Seoses globaalse majanduse, geopoliitilise ja USA turgude keerulise olukorraga, analüüsib Föderaalreserv USA majanduse seisu ning vastavalt sellele kohandab intressimäärade tõstmise otsuseid sellel aastal.

Merion Capital Groupi turustrateeg Richard Farr märkis, et USA majandus “on väga aeglaselt liikumaks majanduslanguse suunas.” Ta näeb seost keskpankade ja aktsiaturgude vahel, märkides, et kuigi madalatest intressimääradest tulenev odav raha võib ju investeeringuid suurendada, võib see ka aktsiate hinnad liiga kalliks ajada, vahendab CNBC. 

Fidelity Investments makromajanduse analüütik Jurrien Timmer näeb samuti seost keskpanga poliitika – eriti Föderaalreservi ja Hiina keskpanga vahelise köieveo – ja turgude hiljutise volatiilsuse vahel. Samas usub ta, et USA majandus on üsna heas seisus.

S&P Dow Jones Indices toorainete analüütik Jodie Gunzberg märkis, et Föderaalreservi otsuses tõsta eelmisel kuul intressimäärasid, võib olla roll turu tundlikus reaktsioonis toorainete hindadele.

“Põhimõtteliselt on praegune olukord halvim, mida me nafta ajaloos seni näinud oleme,” sõnas Gunzberg.

“See on kombinatsioon tootmissõjast ja globaalsest majandus- ja nõudluskriisist; samal ajal on ka dollar väga tugev. Tõusvad intressimäärad aga hirmutavad turge ning investorid püüavad vabaneda riskantsetest aktsiatest.”

Analüütik Randall Kroszner märkis, et lisaks keskpankadele mõjutab aktsiaid ka teiste riikide poliitiline ebakindlus. Suurteks mõjutajateks on näiteks Hiina majandus, pinged Lähis-Idas ning naftavarud.

Kroszner prognoosib, et Föderaalreservi poliitika saab olema üsna “pehme” ning intresse tõstetakse sellel aastal enam kui kaks korda.

Peale oma detsembrikuist kohtumist prognoosis Föderaalreserv, et käesoleval aastal tõusevad intressimäärad neli korda.

 

Jaga lugu:
Hetkel kuum