Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Talpseppade investeerimisfirmal hüplik aasta

    Investeerimisfirma Etalon Varahaldus investeeringute juhi Mikk Talpsepa eesmärk on kasvatada investorite raha aastas 26 protsenti.Foto: Eiko Kink

    Neil investoritel, kes otsustasid mullu kevadel vendade Mikk ja Tõnn Talpsepa asutatud investeerimisfirma Etalon Varahaldus aktsiaid märkida, on igast sisse pandud eurost jaanuari lõpu seisuga järel veidi enam kui 80 eurosenti.

    Investeeringute juhtimise eest vastutav Mikk Talpsepp kinnitas intervjuus Äripäevale, et ettevõttega alustades paika pandud eesmärk kasvatada A-aktsia raamatupidamisväärtust keskmiselt 26% aastas pole siiski midagi võimatut. „Aeg annab selgust,“ märkis ta.
    Kuidas jäite rahule Etalon Varahalduse mulluse tulemusega?
    Arvestades seda, et USA börside kõigi aegade tipp jäi Etalon Varahalduse A-aktsia emissiooniga samale päevale ja 21. maist alates on suure löögi all olnud pea kõik maailma suuremad börsid, siis võib Etalon Varahalduse -7,37% tulemust eelmisel aastal pidada täiesti rahuldavaks, sest kümmekonnast suuremast piirkonnast on sellest vähem langust näidanud vaid USA aktsiaturud.

    Mikk Talpsepp

    Sündinud 02.07.1984

    Etalon Varahaldus ASi juhatuse liige. Vastutab investeeringute juhtimise eest.

    Tegelenud investeeringute juhtimise ja börsikauplemisega alates 2003. aastast.

    Kuni mullu maini olite investeerinud ja kaubelnud, kasutades ainult oma kapitali. Kuivõrd erineb sellest Etaloni kaudu teiste investorite raha haldamine?
    Erinevus on eelkõige selles, et tuleb teataval määral arvestada avalikkuse tähelepanuga ja asjaoluga, et minu riskivõtmise võime on ilmselt suurem kui enamikul investoritel, mistõttu võib arusaamatust tekitada varade kõikumise suur määr.
    Aasta on börsidele alanud erakordselt kehvalt ja nii mõnedki institutsionaalsed investorid on pöördunud taas rahausku. Kas Etaloni jaoks tuli praegune krahh üllatusena?
    Börside langus ei olnud üllatuseks, kuid veidi üllatas languse kiirus ja seda eelkõige nafta hindadega seoses, mistõttu kandis Etalon Varahaldus jaanuari esimeses pooles väga suuri kaotusi, kuid samas jaanuari teises pooles õnnestus Etalon Varahalduse vara taas 60% kasvatada ja A-aktsia NAV kasvas 0,50 euro pealt 0,80 euro peale.
    Kuu aega tagasi teatasite, et otsite investeerimisvõimalusi mullu väga tugevalt kukkunud Venemaa, Hiina ja Brasiilia suunal. Kas need regioonid on jätkuvalt radaril?
    Venemaa ja Brasiilia kohapealt olen väga positiivne. Venemaa suhtes eelkõige seetõttu, et nafta ja gaasi hind on maailmaturul muutunud väga odavaks, millele lisanduvad Euroopa Liidu sanktsioonid. Ilmselt ühel hetkel olukord muutub, ning sellisel juhul tugevalt kannatanud Venemaa börs ja ka rubla kurss tõuseb.
    Ei saa päris normaalseks pidada olukorda, kus isegi Gazprom ei suuda maagaasi müügist kasumit teenida. Ei ole normaalne olukord, kus liiter naftat oli väärt 0,15 eurot ja on praegugi väärt vaid 0,18 eurot, suhteliselt sama odavaks on muutunud ka maagaas.
    Etalon Varahaldusega jätkan panustamist nafta hinna tõusule, mille puhul üheks võimaluseks on panustada erinevatel viisidel ka Venemaa aktsiaturule. Mõistagi olen valmis, et nafta hind võib langeda veelgi madalamale, ja valmis taluma ka nafta hinda näiteks 20 dollarit barrel, mis tähendaks, et liiter standardiseeritud naftat maksab umbes 0,11 eurot.
    Naftarafineerijatele panustamist on alustanud ka Warren Buffett, kes on alates jaanuari algusest ligi miljardi dollari võrra suurendanud positsioone USA naftarafineerijas Philips 66.
    Brasiilia on aastaid olnud löögi all ja hinnatasemed on jõudmas atraktiivsetele tasemetele, eriti arvestades Brasiilia tervislikumaid rahvastikutrende. Arvan, et teatud hetkest on Brasiilia aktsiaturu tõus suhteliselt tugev.

    Etalon Varahaldus AS

    Investeerimisfirma alustas tegevust mais 2015, mil suunatud A-aktsiate emissiooni järel kaasati 70 aktsionärilt kokku üle 2 miljoni euro. Hiljem on toimunud veel kaks aktsiate märkimist.

    Etalon Varahalduse tegevuseks on omavahendite investeerimine aktsiatesse, võlakirjadesse ja muudesse finantsinstrumentidesse.

    Ettevõtte põhitegevuseks on turu ebaefektiivsuste peale ülesehitatud investeerimis- ja kauplemisstrateegiate rakendamine ning väärtusinvesteerimine. Tehinguid tehakse nii turgude tõusu kui ka languse peale. Investeerimisfirma teeb investeeringuid peamiselt USA aktsiaturgudel.

    Olulisel kohal on optsioonide ja teiste tuletisinstrumentidega seotud strateegiad, nii lühi- kui ka pikaajaliste optsioonide väljakirjutamine.

    Perioodil 2015–2025 on ettevõtte eesmärk kasvatada A-aktsia raamatupidamisväärtust keskmiselt 26% aastas ehk 1 euro pealt 10 eurole.

    Allikas: Etalon Varahaldus

    Mullu suvel tekitasid palju kära teie panused Kreeka börsile ja olite optimistlik ka Türgi suhtes – mis on neist positsioonidest praeguseks saanud?
    Kreeka börsile tehtud investeeringutega läks nõnda, et Kreeka aktsiatest tuli Etalon Varahalduse jaoks umbes 60 000 dollarit kahjumit ja optsioonipositsioonidest 120 000 dollarit kasumit, mis tähendas, et detsembris Kreeka positsioonidele joont alla tõmmates jäi kokkuvõttes kasumiks 60 000 dollarit.
    Türgi börsile tehtud panustest loobusin augustis-septembris ja kahjum sellest mõjutas Etalon Varahalduse vara vähem kui 0,5%.
    Detsembris Etaloni investoritele saadetud kuuülevaates teatasite, et alustasite panustamist USA turgude langusele ja olete sealsete turgude suhtes suhteliselt negatiivselt meelestatud. Kas panustate jätkuvalt USA langusele?
    Paraku katsin kõik USA börside langusele panustavad positsioonid detsembri lõpul, et sama raha kasutada nafta, energiasektori ja Venemaa suunal positsioonide võtmiseks ja mainitud varadega seotud strateegiate elluviimiseks.
    Paraku jaanuari algul toimunud nafta hinna langus 10 päevaga üle 30% mõjutas portfelli seisu väga negatiivselt ja varem langusele panustatud positsioonidest ei olnud mingit kasu ja varade ümberpositsioneerimine lühiperspektiivis tõi negatiivset tulemust.
    Olete varem nii mõnigi kord öelnud, et ootate optsioonide kirjutamise äri startimiseks turgudel suuremat närvilisust, mis muudaks turge ebaefektiivsemaks ja annaks paremad tehingute võimalused. Praegu on käes niisiis ideaalsed ajad?
    Mõneti on jah käes huvitavad ajad, aga eelkõige tähendab see seda, et on head võimalused nii võita kui kaotada suuri summasid. Mis puudutab optsioonide kirjutamise äri, siis momendil kartes suuremat negatiivsust turgudel, hoidun jätkuvalt teatud strateegiatest ja üritan praegu eelkõige naftale panustamist edukalt välja mängida, mis ilmselt on ajalise kestusega 1–3 või rohkem aastat.
    Seadsite mullu investeerimisfirmat asutades eesmärgiks kasvada keskmiselt 26% aastas – on see tänavu Etaloni jaoks realistlik?
    Kindlasti on 26% tootluseesmärgi saavutamine võimalik, aga minna võib sellest oluliselt halvemini ja ka paremini. Aeg annab selgust.
  • Hetkel kuum
Peaasi, et silm säraks ja pirn põleks
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tuuleaktsiatele hakkab peatselt puhuma pärituul
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Politseijuht: nõrkustele keskendumine teeb keskpäraseks
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Ärimehed tegid vanast koolihoonest suure hooldekodu
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Pinged Lähis-Idas: Iraan sattus rünnaku alla
Reede varahommikul andis oli Iraanis kuulda plahvatusi ja õhutõrjet töötamas, vahendab välismeedia.
Reede varahommikul andis oli Iraanis kuulda plahvatusi ja õhutõrjet töötamas, vahendab välismeedia.