Mait Kraun • 14 märts 2016

Saudid ja venelased hoopis suurendasid naftatootmist

Naftaplatvorm  Foto: EPA

Täna avaldatud andmetest selgub, et Saudi Araabia ja Venemaa siiski suurendasid oma naftatootmist, vahendab CNN Money.

Seda vaatamata asjaolule, et eelmisel kuul räägiti tootmise külmutamisest. Nimelt leppisid Saudi Araabia ja Venemaa kokku, et nad külmutavad naftatootmise mahud jaanuari kuu tasemetel. Mõlemad teatasid, et ootavad leppega ühinema ka teisi riike.

Seda aga ei juhtunud. Iraan kutsus lepet „naljaks“ ja teatas, et sanktsioonide alt vabanemine võimaldab neil tootmist järsult tõsta. Sellel nädalal kinnitas Teheran uuesti, et nemad kokkuleppes enne ei osale, kui riigi tootmisvõimsus jõuab 4 miljoni barrelini päevas.

Venemaa pumpas veebruaris iga päev 11,08 miljonit barrelit naftat – tegemist on rekordiga. Saudi Araabia tootmine kasvas 10,14 miljoni barrelini päevas.

Nafta hind reageeris uudistele langusega. WTI toornafta on odavnenud 3,7 protsenti ja Brent on kukkunud 2,4 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 37,1 ja 39,42 dollarit.

Tõsi, vaatamata Iraani, Saudi Araabia ja Venemaa toodangu kasvule langes terve maailma tootmine veebruaris 95,7 miljoni barrelini päevas, teatas OPEC oma raportis. Näiteks vähenes tootmine Nigeerias ja Iraagis. 

Hetkel kuum