Äripäev • 14. aprill 2016
Jaga lugu:

Inglise keskpank jättis intressimäära rekordmadalale

Inglise keskpanga juht Mark Carney   Foto: EPA

Inglise keskpank otsustas täna, et jätab taas kord baasintressimäärad 0,5 protsendi tasemele, mis on viimase seitsme aasta madalaim näitaja.

Intressimäärade samaks jätmise poolt hääletasid kõik keskpanga rahanduspoliitika komitee (MPC) liikmed. Seda hoolimata kasvavast murest maailmamajanduse kasvu suhtes ning ebakindlusest seoses võimaliku Brexitiga, kirjutas CNBC.

Keskpank ei kiirusta intressimäärade tõstmisega, kuna kõigepealt soovitakse ära oodata juunis toimuv referendum, millel otsustatakse Suurbritannia edasine liikmelisus Euroopa Liidus. Inglise keskpanga juht Mark Carney on samas hoiatanud, et rahvahääletus võib riigi majandust mõjutada negatiivses suunas, lükata edasi kulutamisotsuseid ja pidurdada majanduskasvu.

„Mark Carney kuulub nende inimeste gruppi, kes ei raiska aega oma hirmude ja Brexitist tuleva potentsiaalse kahju kuulutamisele ning kartmisele,“ ütles ForexTime Researchi analüütik Lukman Otunuga.

Enne Inglise keskpanga otsust püsis Londoni börsi FTSE indeks madalal, kuna varem olid teatavaks saanud Burberry ja Persimmoni nõrgad kasumid. Samuti oli Inglise nael USA dollari suhtes 0,2protsendilises languses, seda pärast nädalast tõusu 1,437 protsendipunkti võrra. Ekspert lisas, et Brexitiga seotud spekulatsioonid pigem madaldavad kui tõstavad intressimäärasid.

Reutersi küsitlus annab põhjust uskuda, et intressimäärad ei tõuse enne 2017. aastat. Seejärel võib nende tõus olla järkjärguline.

Toimetaja: Indrek Mäe

Jaga lugu:
Hetkel kuum