Indrek Mäe • 12. mai 2016 kell 10:30

Suurbritannia asub offshore’ide omanikke pitsitama

Mossack Fonseca advokaadibüroo Panamas.  Foto: Scanpix/Reuters

Suurbritannia plaanide kohaselt tuleb Ühendkuningriigis kinnisvara omavatel offshore-firmadel end tulevikus registreerida ning seejuures peab avalikkusele teada olema ka ettevõtte omanik.

Ühendkuningriigi peaministrilt David Cameronilt on tänasel korruptsioonivastasel tippkohtumisel oodata kõnet, kus ta teatab avaliku kinnisvaraomanike registri loomisest Suurbritannias. Registrisse peavad end kandma kõik offshore’ide omanikud, kes soetavad kinnisvara oma meretaguste ettevõtete kaudu, kirjutas Financial Times.

Plaan rakenduks tagasiulatuvalt ka nende offshore’ide omanikele, kes on juba riigis kinnisvara soetanud. Selle jaoks määratakse kindlaks periood, mil meretaguste ettevõtete omanikud peavad end firmaomanikena registrisse kandma.

Registrist mitteleitavatelt ettevõtetelt saab Suurbritannia kohus tulevikus kinnisvara ära võtta.

Nii loodetakse leevendada Suurbritannias vohavat kinnisvaramulli, mis paisub meretaguste offshore’ide ostude tõttu ning mille taga seisavad anonüümsed omanikud. Kardetakse, et seniste arengute jätkumisel saab Suurbritanniast korrumpeerunud poliitikute ja ärimeeste pesa.

Kohaliku statistika alusel on ajavahemikul 1999-2014 Suurbritannias soetatud ligi 100 000 kinnisvaraobjekti läbi offshore’ide ning nende väärtus ulatub 250 miljardi naelani. Eriti suure tõusu tegi anonüümsete kinnisvaraomanike arv 2014. aastal.

"Käskisin maa-ametil avalikustada välismaistest ettevõtetest kinnisvaraomanike nimekirja Inglismaal ja Wales'is," ütles Cameron möödunud aasta juulis. "Sealt ilmnes, et meretagustel firmadel on Ühendkuningriigis väga palju vara," kinnitas ka peaminister toona, lubades selle vastu midagi ette võtta.

Löök luksuskaupade turule

Piirangute kehtestamine on meeltmööda küll korruptsiooni vastu võitlejatele, kuid nende tegelik mõju võib luksuskaupade turgu üsna valusalt mõjutada, seda eriti Londonis, kus offshore’ide osakaal kohaliku kinnisvara omanike seas on küllaltki suur. Kui anonüümsed omanikud peaksid uute regulatsioonide abil oma vara maha müüma, võivad luksuskaupade hinnad kiiresti langeda ning kinnisvaramull lõhkeda.

Samuti ei meeldi regulatsioonid Hiina ja Venemaa oligarhidele, kes võivad nende tõttu oma varanduse riigist välja viia.

Hetkel kuum