Roosaare: väikeinvestorid LHV aktsia hinda ei tõsta

Investor Jaak Roosaaare  Foto: Eiko Kink

Kui LHV aktsiatega kauplemine jääb üksnes väikeinvestorite pärusmaaks, siis ilmselt mingit suurt hinnatõusu näha ei ole, arvas väikeinvestor Jaak Roosaare.

Roosaare sõnul oli LHV IPO tulemus ootuspärane. "Arvestades, et üldiselt on maailma majanduses ja IPO-turul pigem ärev aeg, oli üle 5000 märkija hea tulemus," rääkis Roosaare ning lisas, et algselt oleks ta oodanud isegi rohkem märkijaid.

Roosaare osales IPO-l nelja ettevõtte kaudu ja kõik said mingi osa kätte. Eks see jaotus oli juba ette arvatav, sõnas investor.

Seda, mis aktsia hinnaga edasi saab, on investori sõnul veidi raskem prognoosida. "Kindlasti mingi osa investoreid ostis aktsiaid lühiajalise kauplemise eesmärgil, samas märkisid suures koguses aktsiaid ka senised aktsionärid, kellel võiks olla pigem huvi neid pikaajaliselt hoida. Mingi hulk investoreid tahab kindlasti aktsiaid ka turult juurde osta," arvas ta.

Seega on Roosaare sõnul ilmselt kõige suurema mõjuga tegur see, kas mõni investeerimisfond või välisinvestor tahab aktsiaid kokku korjata. "Kui jah, siis on turul tõusuruumi, kui aga kauplemine jääb üksnes väikeinvestorite pärusmaaks, siis ilmselt mingit suurt tõusu näha ei ole," lausus Roosaare.

Küll aga ei näe ma põhjust, miks aktsia alla IPO hinna peaks kukkuma, lisas ta.

Esmaspäeval lõppenud ASi LHV Group aktsiaemissioonist võttis osa 5485 investorit, kes märkisid kokku 6,6 miljonit aktsiat 46,2 miljoni euro eest. Seega märgiti aktsiaemissioon 3,3kordselt üle. Loe lisaks SIIT, kuidas jaotati aktsiad soovijate vahel.

Hetkel kuum