Mait Kraun • 4. august 2016 kell 16:00

Judinaid tekitav muster USA aktsiaturult

Aktsiagraafik  Foto: Bloomberg

Pärast uute rekordite tegemist on USA aktsiaturg mitmeid päevi langenud. Vähemalt ühe analüütiku andmetel võib see olla kurjakuulutav, kirjutab Yahoo Finance.

Dow Jonesi tööstuskeskmine on viimase üheksa päeva jooksul langenud kaheksal. Järjestikune langus on toimunud seitse päeva järjest. Indeks on selle ajaga odavnenud vaid 1,5 protsenti, aga pidev langus annab signaali, et tulevik ei pruugi nii helge olla.

Investeerimisfirma Nautilus Investment Researchi analüütik Tom Leveroni ütles, et alates 20. sajandi algusest on nii juhtunud vaid 10 korral. Ajalooliselt on see olnud kehv märk (vt. allpool olevat graafikut).

„Tähemärgid kõrvale jättes pole selline muster ajalooliselt positiivne olnud,“ ütles Leveroni. „Nii ühe kuu kui ka ühe aasta lõikes langes Dow kuuel juhul üheksast. 5 korral juhtus see vahetult enne turutippu (1901, 1919, 1966, 1976, 1987).“

Pärast sellist mustrit on Dow Jones viimasel üheksal korral langenud kuu aja jooksul keskmiselt 0,94 protsenti, kolme kuu jooksul 4,42 protsenti ja kuue kuu jooksul 6,39 protsenti. Suurim langus oli 31,06 protsenti, mis juhtus pärast 1919. aasta 14. novembrit.

Leveroni arvab, et seekord on asjad teistmoodi ning langust tingimata ei tule. „Praegu anname me sellest lihtsalt ülevaate. Aktsiaturgudel on palju toetavaid faktoreid ja usume, et iga langust peaks kasutama ostmiseks,“ kirjutas Leveroni oma klientidele.

 

Dow Jonesi tööstuskeskmine (logaritmiline). Punase ringiga on märgitud kohad, kus turg on 9 päeva jooksul langenud vähemalt 7-l.  Foto: Business Insider
Hetkel kuum