Pille Ivask • 13. oktoober 2016 kell 13:30

Tai kuninga surm teeb börsi murelikuks

Leinavad tai naised  Foto: epa

Tai rahvas on kuninga surma tõttu suures leinas ning analüütikud hindavad, et mustades toonides võib kulgema hakata ka tegevus Tai börsil.

88aastane Bhumibol Adulyadej oli Tai kultuuris väga austatud ning teda peeti riigi stabiliseerivaks jõuks, vahendab BBC. Kuningas oli viimastel aastatel haige ning ilmus seetõttu avalikkuse ette väga harva. Bhumibol Adulyadej valitses Taid 70 aastat.

Tema troonipärijaks saab 63aastane kroonprints Vajiralongkorn, kes pole taide seas nii populaarne kui oli tema isa.

Kuna juba varem on palee teatanud kuninga kehvast tervisest, on see surve alla seadnud ka Tai baati ning aktsiaturud.

Oanda turuanalüütikud hindavad, et kuninga surm võib tekitada turgudel ebakindlust, kuna riigi poliitiline olukord võib halveneda. Alates 2014. aastast on Tai riigipöörde tagajärjel sõjaväe võimu all.

Oanda analüütikud märgivad, et kuna hirm Tai börsil on juba pikemat aega, siis ilmselt väga suuri kukkumisi oodata pole. “Kuigi Tai baat ning SETI indeks on olnud pikalt surve all, on suur osa ebakindlusest juba praegu aktsia hindadesse sisse arvestatud ning seetõttu on kukkumine ilmselt väike,” lausus Oanda ekspert Jeffrey Halley.

Tai SETi indeks on sel nädalal kukkunud juba veidi enam kui 6,1% võrra. Wall Street Journali andmeil tõusis baat dollari vastu pärast kuninga surma ametlikku teadet 0,1% võrra, samas kogu nädala lõikes on baat kukkunud dollari vastu 2,1%.

Hetkel kuum